Eşsiz tarihi Mısır sfenksi İsrail’in kuzeyinde bulundu

Mısır’da hüküm süren Kral Mikerinos’un kırık heykel parçası hiyeroglifte yer alan bilgiler doğrultusunda3.400 yıl önce Giza Piramitlerinin yapımını sağlayan hükümdar olarakadından söz ediyor

Dünya
14 Temmuz 2013 Pazar

 

Mısır yeni bir lider bulma mücadelesi verirken, İbrani Üniversitesi araştırmacıları İsrail’in kuzeyinde eski Mısır liderine ait bazı kanıtlar buldular.

Bulunan en son büyüleyici Mısır sfenksinin parçası, Kuzey İsrail’in Tel Hazor mevkiinde yer alan hafriyatlarda bulundu.Mısır Kralı ve 3.400 yıl önce Giza Piramitlerinin yapımını sağlayan hükümdarı Kral Mikerinos’un adı hiyeroglifte de yer alan bilgilerle geçiyor.

İsrail Müzesi Mısır Kültürü Temsilcisi Dr.Daphna Ben-Tor,Levant bölgesinden (Sina ve Nil bölgesi arasında kalan bölge) başka hiçbir yerde Mısır krallığına ait bu büyüklükte bir heykel bulunmadığını, bunun aynı zamanda Kral Mikerinos’a ait var olan tek sfenks parçası olduğunu söylüyor.

30-40 santimetre uzunluğunda, yaklaşık 40 kilo ağırlığında olan parça granitten yapılmış. Ayak parçası bulunan heykelin tamamının 500 kilo olduğu sanılıyor. ParçanınMÖ 13.yüzyıldayıkılanHazorşehrinin yıkıntılarının alt katmanların altında, hazine sarayının yanında bulunduğubelirtiliyor.

Kralın ismi oyma yöntemiyle heykelin ayaklarının ön bölümünde , “İlahın manifestosu aziz tarafından… onaverilen sonsuz yaşam” açıklamasıyla yer alıyor. Bu yazıt sfenksin,esas özgün yerinin Heliopolis şehri yani bugünkü Kuzey Kahire’de yer aldığını ortaya çıkarıyor.

Kazı çalışmaları, Kudüs İbrani Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Prof. AmnonBentor ve Dr. SharonZuckerman liderliğinde gerçekleşiyor. Yine bu üniversitenin heyeti ile Prof. YigalYadin önderliğinde yapılan kazı çalışmaları Tel Hazor’da 1955’te başlamış ve 1958’e kadar devam etmişti. Bu çalışmalar 1968-70 yılları arasında tekrar yapılmış ve 1990’da yeniden devam etmişti.

Dr. Ben-Tor şehrin fethedildiği dönemde halkın krala ait heykeli kırıp ezerek bir çukurun içine atmış olabileceğini, yaşanan bu olayın da son derece olağan olduğunu söyledi. Sadece eski dönemlerde değil günümüzde de bir şehrin fethi esnasında halkın hükümete ait sembollere nasıl zarar verdiğini görebiliyoruz; tıpkı Irak lideri Saddam Hüseyin ve Romanya lideri Çavuşesku heykellerinin devrilmesi gibi.

Heykelin nasıl ve neden Hazor’a ulaştığı sorusuna ise, Daphna Ben-Tor ve kazı çalışmalarına katılanlar Mikerinos’un yaşadığı dönemde ulaşmış olamayacağına, o dönemde Kenan bölgesi ve Mısır arasında hiçbir bağlantı bulunmadığını ifade ediyorlar.