“Genelde buraya kurşun veya şarapnel parçası ile yaralı ve baygın olarak getiriliyorlar, uyandıklarında ilk sordukları soru “Ben neredeyim?” oluyor, İsrail’de bir hastanede tedavi altında olduklarını öğrendiklerinde ise şaşkınlık içinde kalıyorlar.”
Yukarıdaki açıklamalar, Kuzey İsrail’de Nahariye’de buluınan Batı Galile Hastanesi’nin Başhekimi Dr Masad Barhoum’a ait.
Suriye sınırından sadece 9 kilometre uzaklıkta olan Galile bölgesindeki hastanelere şimdiye kadar 100’e yakın Suriyeli yaralı geldi.
Genellikle 20’li ve 30’lu yaşlarda Suriyelilerden oluşan yaralılardan 42 tanesi doktorlar tarafından ağır yaralı olarak nitelendi ve şimdiye kadar sadece iki tanesi öldü.
İsrail, Suriye yönetimi ile resmen savaş statüsünde olduğu için sınırını mültecilere açmıyor. Ancak sınıra gelenler yaralı oldukları halde üçüncü bir ülkeye sığınma için gönderilmelerinden evvel İsrail’deki hastanelerde tedavi altına alınıyorlar.
İsrail’deki hastanelerde uyanan Suriyeli gençleri en çok şaşırtan bir gerçekte, hastane personelinden birçok kişinin Arap asıllı olması.
Bu sayede yaralı, yalnız ve yabancı bir ülkedeki bir hastanede uyanan bu insanlar, en çaresiz oldukları bir anda kendi ana lisanlarını konuşan sağlık görevlileri ile muhatap oluyorlar.