Mısır’da kanlı hafta

Mısır güvenlik güçleri, geçtiğimiz hafta Rabiatül Addeviye ve Nahda Meydanı’nda oturma eylemi yapan darbe karşıtı göstericilere müdahale etti. Olaylarda yaklaşık 700 kişi hayatını kaybetti. Müdahalenin ardından, ülkenin farklı yerlerinde yaşanan olay ve saldırılarda can kaybı devam etti. Bir hafta içinde ölenlerin sayısının bini geçtiği tahmin ediliyor

Rayka NAYIR GÜVEN Dünya
21 Ağustos 2013 Çarşamba

Rabiatül Addeviye ve Nahda meydanlarındaki devrik Cumhurbaşkanı Mursi’yi destekleyen kalabalığa güvenlik güçleri çarşamba sabahı erken saatlerde müdahale etti. Yapılan müdahalede polisin kalabalığa ateş açması sonucu yaklaşık 700 kişi hayatını kaybetti. Birçok kişi de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Aynı gün Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ülkede bir ay olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu.

‘Öfke Cuması’

Güvenlik güçlerinin Mursi taraftarlarına yönelik kanlı müdahalesinin ardından Müslüman Kardeşler saldırıyı protesto etmek için Kahire’de yaşayan herkese cuma namazı sonrası ‘sokaklara dökülün’ çağrısında bulundu. Müslüman Kardeşler taraftarları başta başkent Kahire olmak üzere birçok şehirde “Öfke Cuması” adıyla gösteriler düzenledi. Kahire’deki Ramses Meydanı’nda toplanan halka güvenlik güçleri müdahale etti. Kahire, İsmailiye, Dimyat ve Feyyum şehirlerinde düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin gerçek mermilerle müdahale etmesi sonucu 173 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin birçok yerinde Müslüman Kardeşler yöneticilerine karşı güvenlik güçleri tarafından operasyon ve baskın düzenlendi.

Camiye müdahale

Cuma gecesi yaklaşık 1500 gösterici güvenlik güçlerinden kaçmak için Kahire’deki Ramses Meydanı’nda bulunan El Fetih Camii’ne sığındı. Göstericilerin can güvenliği nedeniyle dışarıya çıkmayı reddetmesi üzerine cami güvenlik güçlerince kuşatıldı. Cumartesi sabahı Müslüman Kardeşler ile güvenlik güçleri arasında müzakereler yapıldı.  İlerleyen saatlerde güvenlik güçleri gaz bombaları atarak camideki kalabalığı dağıtmak üzere harekete geçti. Mısır’da yayın yapan özel bir televizyon kanalı, El Fetih Camii’nin bir minaresinden, silahlı kişilerin güvenlik güçlerine ateş açtığını, güvenlik güçlerinin de aynı şekilde karşılık verdiğini duyurdu. Caminin boşaltılmasının ardından pek çok kişi gözaltına alındı.

Camiden çıkanlara ‘baltacılar’ olarak adlandırılan darbe yanlısı gruplar linç girişiminde bulundu. Hükümetin silahlı müdahalesine ve tutuklamalara rağmen Müslüman Kardeşler bir hafta daha gösterilere devam edeceklerini açıkladı.

213 kişinin öldüğü çatışmalarda Müslüman Kardeşler örgütü lideri Muhammed Bedii’nin oğlu Ammar’ın hayatını kaybettiği belirtildi.

Mısır İçişleri Bakanlığı, gösterilerde binden fazla Müslüman Kardeşler taraftarının tutuklandığını açıkladı. Bakanlar Kurulu da Müslüman Kardeşler Partisi’nin feshedilmesini görüştüklerini bildirdi.

Cezaevi aracına silahlı saldırı

Mısır’da haklarında tutuklama kararı çıkarılan Müslüman Kardeşler mensuplarının Kahire’nin kuzeyindeki el-Kalyubiye’de bulunan Ebu Zabel Hapishanesine nakledildikleri sırada polis araçlarına düzenlenen silahlı saldırıda 36 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik güçlerini suçlayan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Hukuk Komisyonu Başkanı Muhtar el-Aşri, Mısır makamlarının darbe karşıtlarını tasŞye etmeye çalıştığını söyledi. Aşri, bu tür eylemlerin kasten adam öldürme sınıfına girdiğini vurguladı.

Sina’da kan akmaya devam ediyor

Pazartesi sabahı erken saatlerde  Sina’da sınır kasabası Refah yakınlarında görevlerini tamamlamış polisleri taşıyan iki minibüs pusuya düşürüldü. Saldırıda 25 polis öldü, üç polis de yaralandı. Yaşanan bu olayla birlikte, Mısır’da son bir haftada hayatını kaybedenlerin sayısı bini buldu. Saldırıda militanların minibüslerin yolunu keserek polisleri zorla dışarı çıkarttığı, sonrasında da yere yatmaya zorlayarak infaz ettikleri belirtildi. Saldırının Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi’nin şiddete başvuranların hoş görülmeyeceği ve ordunun kati duruşunu koruyacağı yönündeki açıklamasından sonra yaşanması dikkat çekti.  Öldürülen polisler için ülkede üç günlük yas ilan edildi. Saldırının ardından Mısır, Şlistin’le Refah Sınır Kapısı’nı bir hafta kapatma kararı aldı.