ABD Mısır’a yardımı ‘geçici’ olarak durdurdu

Mısır’a aktardığı kaynakların bir kısmını yeniden programlayan ABD yönetimi ülkeye gönderilen askeri yardımın geçici olarak durdurulduğunu bildirdi

Dünya
21 Ağustos 2013 Çarşamba

 Demokrat Senatör Patrick Leahy’nin sözcüsü David Carle, CNN’e yaptığı açıklamada Mısır’a yapılan yardımın geçici olarak durdurulduğunu söyledi. Ancak Carle, yardımı kalıcı olarak durdurmak yönünde henüz bir karar alınmadığını söyledi.

Mısır’daki gelişmelere bağlı olarak yardımın yeniden gönderilmesi ya da tamamen kesilmesi söz konusu olabilir. Alınan bu kararla, ABD yönetiminin önümüzdeki günlerdeki gelişmeler hangi yöne giderse gitsin yardım konusunda sıkıntı yaşamayacağı anlamına geliyor. Carle, yardımın nasıl iletileceği konusunda bilgi vermedi.

Carle, kesin bir karara varıldığı takdirde yönetimin izlenecek yol konusunda Kongre’ye başvuracağını belirtti.  Ülkede geçerli olan yasalara göre ABD, Mısır’da yaşananları “darbe” olarak nitelendirirse demokratik bir hükümet kurulana kadar bu ülkeye yardım gönderemiyor. Ancak fonların “yeniden programlanması” ABD’nin yardımları askıya almasına istediği kadar izin veriyor.

İSRAİL’DEN MISIR’A MESAJ

İsrailli bir yetkili Mısır’daki tek gücün şu anda ordu olduğunu ve ordunun dağılması halinde Mısır’ın Suriye, Tunus ve Libya’ya benzeyeceğini söyledi

Mısır konusunda ABD ve AB’ye mesaj yollayan İsrail, Mısır’da şu andaki en önemli sorunun demokrasiden çok ülkedeki dağılmanın engellenmesi olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz pazar günü İsrailli bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in batılı ülkelere Mısır konusundaki temel mesajının, ülkeyi dağılmaktan kurtarmak için çaba gösterilmesi olduğunu söyledi. “Şu andaki oyunun adı demokrasi değil” diyen İsrailli yetkili, “Bugün Mısır’ın işlevini yerine getiren bir devlete ihtiyacı var. Mısır’da ancak işleri yoluna koyduktan sonra demokratik süreci yeniden başlatmayı konuşabilirsiniz,” dedi.

Şu anda Mısır’ı kaosa sürüklenmekten alıkoyabilecek tek unsurun ordu olduğunu söyleyen yetkili, “Eğer bu durumu görmezden gelirseniz, Mısır da Suriye, Tunus ve Libya’nın durumuna düşer. Beğenin ya da beğenmeyin, şu anda ülkeyi ordudan başka kimse yönetemez,” diye sözlerine devam etti. Yetkili, konuyla ilgili düşüncelerini belirten bu mesajı ABD ve AB ülkelerinin aksine, Mısır ve bölgede yaşanan gelişmelerden doğrudan etkilenecek diğer komşu ülkeler için verdiğini söyledi.

Mısır’daki durumun çok kötü olduğunu ve İsrail’in bu durumdan memnun olmadığını belirten yetkili sözlerine şöyle devam etti: “Abdülfettah el Sisi’den nefret edebilirsiniz ancak eninde sonunda Mısır’da işlevini yerine getiren bir hükümete ihtiyaç var. Aksi takdirde, ülke dağılır, yerel ve uluslararası cihat yanlıları tarafından ele geçirilir.”

İsrailli yetkili ayrıca New York Times gazetesinde yayınlanan, İsrail’in sürekli Abdülfettah el Sisi ile görüştüğü ve Mısırlıların ABD’nin orduya yaptığı yardımın kesileceği söylentilerine kulak asmamasını söylediği iddialarını yalanladı.

AB İLİŞKİLERİ GÖZDEN GEÇİRECEK

AB üyesi ülkelerin devlet başkanları Mısır’da son günlerde gelişen kanlı olayların daha fazla tırmanmasını önlemek amacıyla yeni kararlar aldı

Avrupa Birliği’ne üye 28 ülke tarafından yapılan açıklamada AB’nin Mısır ile ilişkilerini gözden geçireceği belirtildi.  AB Konsey Başkanı Herman Von Rompuy ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ortak yaptıkları açıklamada, Mısır’daki tüm taraşara temkinli olmaları ve şiddeti tırmandıracak herhangi bir hareketten kaçınmaları çağrısında bulundu. AB ve üye ülkeleri önümüzdeki günlerde Mısır ile ilişkilerini acilen gözden geçirecek ve ülkede yaşanan şiddetin sona ermesi için alınacak önemleri kararlılıkla uygulayacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, kilise ve hastane gibi binalara yapılan saldırıları kınayarak tüm siyasi güçlerin sürece dahil olmaları ve üzerlerine düşen sorumlukları yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mısır’da son günlerde yaşanan olayları konuşmak için Avrupa Birliği dışişleri bakanlarına önümüzdeki hafta toplanma çağrısı yaptı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır’da yaşananlarda en büyük sorumluluğun geçici yönetimde olduğunu, ülkedeki siyasi liderlerin de bunda payı olduğunu belirtti. AB üyelerini önümüzdeki hafta toplantıya çağıran Ashton,  yapılacak toplantıda Mısır’la ilgili alınacak önlemlerin koordine edileceğini söyledi.