Basın özgürlüğü bahane nefret söylemi şahane

Hrant Dink Vakfı’nın hazırladığı yılın ilk dört ayına ait ‘Medyada Nefret Söylemi’ raporu yazılı basında nefret söyleminin arttığını, söylemin daha çok köşe yazılarında üretildiğini ortaya koydu

Toplum 0 yorum
28 Ağustos 2013 Çarşamba

HEDEF OLAN GRUPLAR AZALDI

Hrant Dink Vakfı’nın yürüttüğü medyada nefret söyleminin izlenmesi çalışması kapsamında 2013 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarını kapsayan medya izleme raporu yayımlandı. Bu dönemde nefret söylemi içeren haber sayısı bir önceki döneme göre artış gösterirken, hedef alınan grup sayısında azalma olduğu gözlemlendi. Rapora göre 2012’nin ilk döneminde 114, ikinci döneminde 101 ve üçüncü döneminde 97 nefret söylemi üretilirken bu yılın ilk döneminde 104 nefret söylemi üretildi.

 

YAHUDİLER İKİNCİ SIRADA

Nefret söylemi içerdiği tespit edilen yazıların çoğunun ulusal basında yer aldığı görüldü. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu söylemin özellikle köşe yazılarında üretildiği tespit edildi. İncelenen yazıların 74’ü köşe yazısı, 27’si haber, biri kitap tanıtımı, ikisi ise basın arşivi başlığı altında yayınlandı.

En fazla Ermeniler ve ardından, sırasıyla Yahudiler ve Hıristiyanlar nefret söyleminin hedefi oldu. İçeriklerde en sık hedef gösterilen diğer iki grup ise Rumlar ve Kürtler oldu.

 

GAYRİMÜSLİM AZINLIKLAR VE NEFRET SÖYLEMİ

Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü öğrencisi Melek Tunç, bitirme tezinde gayrimüslim azınlıkların maruz kaldığı nefret söylemini inceledi. Farklı gruplardan kişilerle yaptığı yüz yüze görüşmelerle Türkiye’deki azınlıkların maruz kaldığı nefret söylemini ilk ağızdan öğrenen Tunç izlenimlerini Şalom’a aktardı.

https://www.salom.com.tr/haber/88143#.Uh3erhZrIlI

 

2 Yorum