Yaz başından itibaren devam eden 70 Pencere@Büyükada konferanslarının bu haftaki konuğu, Chaya Chitrik idi. Chitrik kadınların hayatımıza kattıklarından bahsetti...
Chaya Chitrik’in, ‘Tanrı Neden Kadını Yarattı? Ya Yaratmasaydı? Kadınların Hayatımıza Kattıkları’ konferansını yaklaşık 60 kişilik bir grup dinledi. Yoğun bir eğitim geçmişi olan Chitrik’in, genç kızlık döneminde Yahudilik ve Yahudilik dışında dünya ve günlük yaşam konularında da eğitim görmesi, Tora, Peygamberler Kitabı, Yahudi kanunları Alaha, haftanın Peraşası ve Hasidik felsefesi konularına hakim olması, konuşmasına bir de kadın yorumunu eklemesiyle, pazar akşamı Yahudilikte Kadın konusu, birçok farklı açılardan ele alındı.
Chitrik konuşmasının başında, kadının neden yaratıldığı sorusunun, erkeğin neden yaratıldığı sorusundan pek bir farkı olmadığını belirtti. Hatta Tora’da, ilk insan olan Adem’in yaratıldığı zaman erkek ve kadın olarak yaratıldığını, daha sonra Tanrı’nın onları ayırarak iki ayrı varlık haline getirdiğinin yazılı olduğunu ifade etti. Kadın ile erkeğin, evlendikleri zaman, fiziksel ve tinsel (spiritüel) anlamda yaratılışta olduğu gibi yeniden “tek bir varlık” haline geldiklerini anlattı.
Chitrik, yaratılan her şeyin bir görev ve amaç için yaratıldığını belirtti. Burada, kadının neden yaratıldığına değil, nelerin kadına özgü olduğu ve bir yaratılan olarak kadının neleri başarabileceğine odaklanmamız gerektiğini ifade etti.
Ve kadınlara özel mitsvaları şöyle anlattı: “Kadının asıl görevi, Yahudi milletinin devamlılığını sağlamaktır. Bu görev, sadece kadınlara verilmiş olan üç mitsva ile vurgulanır. Bunlardan biri olan, Halla; inanç ekmeği olarak adlandırılır. Tanrı’nın bereketini alabileceğimiz bir kap vazifesi görür. Halla mitsvası için, kadın, yaptığı hamurdan bir parçayı, Tanrı adına ayırır. Bet Amikdaş zamanında Koen’lere verilen bu parça, günümüzde Bet Amikdaş olmadığı için yakılır. Bir kadın bunu yaptığı zaman, bütün maddi bereketinin Tanrı’dan gelen hediyeler olduğunu ve paylaşılması gerektiğinin bilincinde olduğunu göstermiş olur.
Kadınların ikinci mitsvası, Şabat’tın keyfine varabilmek için verilen, Şabat mumlarını yakma mitsvasıdır. Evde kadın olmadığı zaman erkeklerin yerine getirdiği bu mitsva, evin içine barış ve huzurun gelmesini simgeler.
Kadınların üçüncü mitsvası olan Mikve’nin amacı, fiziksel temizlik olarak algılanmamalıdır, çünkü mikveye girmeden önce kadının tamamen temizlenmiş olması gerekir. Menstrüasyon döneminde kadının saf olmama hali, tamamen ruhsal bir olgudur ve kadının menstrüasyon görmesinin amacı, Havva’nın Bilgi Ağacı günahını düzeltmektir. Kadın mikveye girip tamamen suyun içine daldığı zaman, dünyanın o ilk yaratıldığı ana, dünyanın günahsız, özgür ve mükemmel olduğu ana geri döner. Kendini tamamen saflıkla kaplanmış ve çevrelenmiş hisseder, her an kendimizi Tanrı’nın iyiliği ile çevrelenmiş hissettiğimiz gibi.
Kadın, insanlığın taşıyıcı sütunları olmak için yaratıldı. Kadın, insanlığın liderlerini yetiştirir ve dünyanın gideceği yönü belirler. Konuşmanın sonunda Chitrik’in, dinleyicilerden gelen soruları yanıtlamasıyla konferans sona erdi.