İsrail, Yom Kipur Savaşı’nın 40. yıldönümünü Kudüs’teki Herzl Dağı’nda yapılan devlet töreni ile andı Yom Kipur Savaşı’nın 40. yıldönümü töreninde bir konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD – Rusya ikilisinin Suriye’nin kimyasal silahları hakkında vardıkları anlaşma ile ilgili olarak “sözler değil hamleler teste tabi tutulacak” vurgusunda bulundu.
“İsrail’in kuruluşundan bu yana hiç yaşanmamış bölgesel bir depremin ortasındayız” diyen Netanyahu kimyasal silah anlaşması ile ilgili olarak şunları söyledi: “Rusya ve ABD arasında oluşan anlayışın sonuçları sahada sınav verecek. Suriye rejiminin vatandaşlarına karşı kullandığı depolanmış tüm kimyasal silahlar yok edilecek. Bu sınav ayrıca uluslararası toplumun İran’ın nükleer programını durdurma gücüyle de bağlantılı. Bu sınavda da sözlerden çok hareketler belirleyici etken olacaktır. Her hâlükârda İsrail kendini savunmak için hazırlıklı olmak zorundadır. Ve sadece kendi başına herhangi bir tehdidin üstesinden gelebilecek yetenek ve iradeyi koruması her zamankinden de önemlidir.” İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de Yom Kipur Savaşı’nın başladığı günü hatırlatarak, “Cennetin kapıları bize kapalıydı, dualarımız cevaplanmadı. Savaş başladı. İsrail yanılgıya düştü. Bu savaş sürpriz oldu. Ancak İsrail’in oğulları müthiş bir cesaretle canlarını feda ederek ülkeyi kurtardı,” dedi.
“Başkan Enver Sedat bizi iki kere şaşırttı. İlkinde savaş açarak, ikincisinde Kudüs’e gelerek. Askeri sürpriz politik bir sürpriz ile neticelendi. Suriye, savaşta Mısır’ın müttefiki olarak yer alırken barışı reddetti. Sedat ülkesine barışı getirirken Esad yıkımı getirdi,” diyen Peres savaşın sonucunu da değerlendirdi.
Yom Kipur Savaşı, 6 Ekim 1973’te meydana geldi. Cephe ve askeri kuvvetler olarak İsrail’in kuruluşundan beri verdiği en geniş ölçekli savaş oldu. Toplamda 2.569 İsrail askeri savaşta hayatını kaybetti, 7.500 kadarı yaralandı. Esir alınan 301 asker daha sonra iade edildi.