Çocuğunuzun spor hayatını ayakları tehdit etmesin!

Bir ortopediste görünmeden spora başlayan çocukları ileride çok büyük riskler bekliyor. Op. Dr. Selim Muğrabi, spora başlamadan önce ayak sağlığı ile ilgili ne tür kontroller yapılması gerektiğini Şalom’a anlattı

Sağlık
18 Eylül 2013 Çarşamba

Modern hayatın bizi esir ettiği ofisler, arabalı yaşam, asansörler herkes için sporu önemli hale getirdi. Spor alışkanlığının küçük yaşta kazanılmasının önemini bilen anne babalarsa çocuklarının mutlaka bir spor dalıyla ilgilenmesini istiyor. Ama spora başlamadan önce çocuğun ayaklarını kontrol ettiriyor mu? Bu soruya ‘Evet,’ diyen ebeveyn sayısı çok az. Oysa bir ortopediste görünmeden spora başlayan çocukları ilerde çok büyük riskler bekliyor.

Fulya Ayak Sağlığı Merkezi’nden Op. Dr. Selim Muğrabi, spor kulüplerinin birçoğunun ayak sağlığı konusunda titiz davrandığını söylüyor ve ekliyor:  “Normalde birçok spor okulu anne-babaya ‘Çocuğunuzun spor yapmasında bir sakınca yoktur raporu getirin,’ diyor. Ama bu kontrol genel sağlık kontrolü ve çocuk doktoru tarafından yapılıyor. Ayak sağlığı ihmal ediliyor. Oysa tüm önemli spor branşları ayakla yapılıyor, futbol, basketbol, voleybol, atletizm… Eğer çocuğun ayağında bir problem varsa, hızlı koşamaz, çabuk yorulur. O spordan istediği performansı elde edemez. Üstelik sporla ayaktaki rahatsızlığın ilerlemesine yol açabilir.”

Muğrabi, ayak sağlığının dünyanın en önem verdiği sağlık başlıklarından biri olduğunun altını çiziyor. Bu konuda çocuğunu spora başlatacak anne-babalara yapmaları gerekenleri şöyle özetliyor: “Anne babalara çocuklarına ortopedik muayene, ortopedik denge analizi ya da ortopedik postür analizi yaptırmalarını öneriyorum. Bu onlara çocuklarının spor hayatında da nasıl bir yol izleyecekleri fikrini verir. Bunu yapmayan çocuk spor sakatlanması yaşar.

Profesyonel sporcular tabanlıkla performans arttırıyor

Dr. Selim Muğrabi, bu kontrol sırasında ayağında problem olan çocukların spor hayatının kötü etkilenmeyeceğini de belirtiyor; “ Aksine bu kontrolde ayağında sorun olan çocuğu tespit ettiğimizde, ona uygun tedavi uyguluyoruz. Ya da sorunun çözümü için çocuğun ayağına özel tabanlık veriyoruz. Bu tabanlık tüm profesyonel sporcuların kullandığı türden oluyor. Bugün dünyanın ve Türkiye’nin neredeyse tüm spor branşlarındaki sporcularda bu tabanlıklar var. Bu yolla çocuk normal sağlıklı ayağa sahip biri gibi spor yapabiliyor. Çabuk yorulmuyor, ayağındaki sorun nedeniyle sakatlık yaşamıyor. Vücut gelişimi de olumsuz etkilenmiyor,” diyor.

Op. Dr. Selim Muğrabi bu kontrolü spora başlamadan çok önce yaptıran ailelerin çocuklarının gelişimine çok büyük katkıda bulunacağını söylüyor. Çocuk doktorlarının önerisini dinleyerek, dört yaşında çocuğunu ortopediste kontrol ettiren ailenin, çocuğun sadece spor hayatını değil, günlük yaşamını da kolaylaştırdığını belirtiyor: “Çocuğun ayağında bir sıkıntı var ve biz ortopedistler bunu dört yaşında tespit edersek, vücudun geri kalanıyla ilgili buna bağlı oluşan her sorunu engelliyoruz. 14 yaşında bir genç geldiğinde, ayağı yan basıyorsa ya da topuğu dışarı kaydıysa ortopedistin hiçbir şansı kalmıyor.

Dr. Muğrabi, “Birçok aile çocuğum tabanlık kullanacak ve tedavi olacak sanıyor. Oysa ayak rahatsızlıklarının bazıları tedavi edilemez. Bu sorunların yol açtığı rahatsızlık ortadan kaldırılır. Çünkü düztaban olmak, dışa basmak, içe basmak, topuğun dışarı kayması gibi şikâyetler sadece görüntüyle ilgili değildir. Gelişim çağındaki çocuğun tüm duruşunu, vücut yapısını etkiler. Tabanlık kullanımı bu sorunların ortaya çıkmamasına yarar,” açıklamasıyla çocuklarda tabanlık kullanımının tedavi edici özelliği olmadığının altını çiziyor.