Av. Ela Cenudioğlu, Hukuk Ne Diyor köşesinde bu haftadan itibaren, günlük hayatta karşılaşabileceğiniz konulara hukuki açıdan yönlendirici bilgiler veriyor
ÇOCUĞUN VELAYETİ
12 yılık kocamdan boşanıyorum, kocam çocuğun velayetini almak için çok ısrarcı. Çok endişe ediyorum, mahkeme çocuğumun velayetini babaya verir mi?
Küçük çocukların boşanma nedeniyle velayetinin kime verileceğine aile hâkimi karar verir. Medeni Kanun ve yerleşmiş Yargıtay içtihatlarına göre çok sıra dışı bir durum olmadıkça çocuğun velayeti boşanmada anneye verilir. Örneğin, annenin başka biriyle evlenmesi, temelli olarak başka bir şehre taşınması, çocuğun bakımı ve ihtiyaçlarını karşılayamayacak derecede ağır bir hastalığa yakalanmış olması gibi durumlarda aile hâkimi talep üzerine velayetin babaya verilmesine karar verebilir.
MİRAS KALAN DAİRELER
Büyükbabam vefat etti, tek çocuk olan babam Amerika’da yaşıyor. Babam uzun yıllardır Türkiye’ye gelmiyor, Türk vatandaşlığını kaybetmiş bile olabilir. Şimdi büyükbabamdan kalan iki daire var, bu daireler ne olacak?
Büyükbabanızın eşinin (babaanneniz) hayatta olup olmadığı önemli, eğer hayatta ise dairelerin her ikisinin de 1/4’ü babaannenize, 3/4 ’ü ise babanıza miras kalacaktır. Eğer babaanneniz de önceden vefat ettiyse, her iki dairenin tüm mülkiyeti babanıza ait olacaktır. Bu intikal işlemleri için öncelikle bir mirasçılık belgesi çıkartılması gerekmektedir. Bunun için babanızın Türkiye’ye gelmesine gerek yoktur, yaşadığı yerde çıkartacağı bir vekâletname ile bu işlemleri Türkiye’deki vekilinden yürütmesini isteyebilir. Babanızın halen Türk vatandaşı olup olmadığını öğrenmek ise basit bir işlemdir. Kimliğinizle herhangi bir Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeniz ve babanıza ait bir vukuatlı nüfus kaydı almanız halinde bunu öğrenebilirsiniz. Eğer hâlâ Türk vatandaşı ise hiçbir sorun doğmaz, vekâletnameyi bulunduğu şehirdeki Türk Konsolosluğu’ndan da çıkarabilir. Eğer Türk vatandaşlığını kaybetmiş ise, hangi ülke vatandaşı olduğu önem kazanır. Örneğin, Amerikan vatandaşı ise karşılıklılık ilkesi nazara alınarak Türkiye’de miras hakkı bulunmaktadır.
ESKİ ORTAĞIN HABERSİZ SATIŞ YAPMASI
1995 yılında eski ortağımla yarı yarıya aldığımız arsanın yarısını eski ortağım tanımadığım birine satmış. Ben bunu tesadüfen öğrendim. Kanuni haklarım nelerdir?
Paylı mülkiyette, bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını üçüncü bir kişiye satması halinde diğer paydaşın önalım hakkı (eski tabiriyle ‘şufa hakkı’) vardır. Bu hak, Medeni Kanun’un 732. maddesinde düzenlenmiş olan kanuni bir haktır. Bu hak, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halükarda satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Size bu satışın yapıldığıyla ilgili yasal bir bildirim yapılmadığına göre bu satışın ne zaman yapıldığı çok önemli, bunu hemen acil olarak arsanın kayıtlı olduğu tapu dairesinden öğrenin. Eğer satış tarihinden itibaren iki yıl geçmemişse bu yasal hakkınızı kullanarak eski ortağınıza ait pay için ödenmiş olan satış bedelini satıcıya (eski ortağınıza) ödemek suretiyle bu payı edinebilirsiniz.
Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.