Rav Ovadia Yosef’e 800 bin kişi veda etti

İsrail’in aşırı dindar Şas (Tevrat’ın Sefarad Koruyucuları) Partisi’nin manevi lideri Rav Ovadia Yosef, 93 yaşında hayatını kaybetti. Yaklaşık 800 bin kişinin katıldığı cenaze İsrail tarihinin en büyük cenazesi oldu. Tören sırasında 300’e yakın kişi yaralandı, bir kadın da doğum yaptı

Dünya
9 Ekim 2013 Çarşamba

İsrail’in aşırı dindar Şas Partisi’nin manevi lideri ve Sefarad Cemaati eski Baş Hahamı Ovadia Yosef tedavi gördüğü Hadassah Ein Kerem Hastanesi’nde doktorların tüm çabalara rağmen, 93 yaşında hayatını kaybetti.

Halk tarafından Posek Hador (neslin en önde gelen dini lideri) ve Maran (usta) olarak da bilinen, Rav Yosef’in devlet kademelerinde ve sosyal kurumlarda üst düzey görevlerde yer alan çocukları ve torunları bulunuyor.

1973 yılında Sefarad Cemaati Baş Hahamlığı’na getirilen Rav Yosef bu görevi 1983′te emekli olana kadar yürüttü. Görev süresi boyunca yazdığı kitaplarla, din kanunlarına (Alaha) dair yayımladığı belgeler ve Yahudi dinine yönelik yaptığı çalışmalarla adından övgüyle bahsettirdi. Rav, özellikle Etiyopya Yahudilerinin İsrail’e göç etmelerinde başrol oynadı.

Yosef 1984 yılında emekli olunca politikaya atıldı. Haham Elazar Shach ile birlikte dindar bir parti olan Şas Partisi’ni kurdular. Buradaki amaçları politik arenada İsrail’de yaşayan Seferad kökenli dindar Yahudilerin haklarını savunmak, refaha ve ekonomik rahatlığa kavuşmalarını ve aynı zamanda adil bir şekilde temsil edilmelerini sağlamaktı.

 

 

Pazartesi akşamı Kudüs’te bulunan Sanhedrin Mezarlığı’na defnedilen Yosef’in cenazesine ülkenin dört bir yanından yüz binlerce insan akın etti. Cenaze yaklaşık 800 bin kişinin katılımıyla İsrail tarihinin en büyük cenaze töreni oldu. Büyük kalabalığa rağmen ciddi bir yaralanma olayı yaşanmazken, yüzlerce polis güvenliği sağlamak için şehrin farklı yerlerinde görev yaptı. Mezarlığın etrafındaki birçok yol trafiğe kapatıldı.

Yaklaşık 5 saat süren tören sırasında hafif yaralanan 300 kişiye olay yerinde müdahale edilirken cenazeye katılan hamile bir kadın, erkek çocuk dünyaya getirdi.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Yosef’in ölümü üzerine yaptığı açıklamada, “Yosef kimsenin çözemediği sorunları zekâsı ve bilgeliğiyle çözerdi. Gerçekten harika bir insandı,” dedi. Peres, Yosef’i ziyaret eden son kişiler arasındaydı.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dan Saphiro İbranice yaptığı açıklamasında duygularını şöyle ifade etti: “Rav Ovadia Yosef yüz binlerce kişinin ruhani lideri, muhteşem bir Tora öğrencisi, harika bir baba, İsrail halkına ve siyasetine önemli katkıları olmuş biriydi.  Bugün İsrail’in her köşesinde sevenleri onun için yas tutuyor. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat yaptığı yazılı açıklamada, “Rav  Yosef Kudüs’ün bir parçasıydı. Yosef hem ruhani lider, hem saygıdeğer bir öğretmen ve yazar hem de İsrail’de ve tüm dünyada yüz binlerce kişinin saygı duyduğu dini otorite figürüydü,” dedi. Kudüs Belediyesi olarak önümüzdeki aylarda Yosef için resmi bir anma töreni düzenleyeceklerini açıklayan Barkat, Yosef’in ailesine başsağlığı dileyerek sözlerini noktaladı.