2001 yılından beri düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü, bu yıl ilk Galata / Şişhane bölgesinden çıkarak bir alışveriş merkezinde düzenlendi.
İSTİNYEPARK'ta Patlıcanlı Borekitas Tadında Bir Pazar
2001 yılında beri Galata semtinde Avrupa ile aynı zamanlarda kutlanan “Avrupa Yahudi Kültürü Günü” bu yıl bir ilk gerçekleştirilerek bir alışveriş merkezinde kutlandı. Cemaatin gönüllü hanımlarının organizasyonunda, Şemeş Karmiel ve Los Paşaros Sefaradis gruplarının keyifli gösterileri ile renklenen günde katılım yine çoğunlukla cemaat içi olarak gerçekleşti.
Etkinlik boyunca İzzet Keribar, Alberto Modiano ve Belin Rodikli’nin fotoğraflarından derlenmiş bir sergi ile Yahudi gelenekleri ve bayramlarından olan kesitler gün süresince konuklarla paylaşıldı. İlk etkinlik Viki Koronyo ve Sima Ovadya’nın 12.30’daki “Sefarad Yemekleri” kitabının imzasıydı. Genç yazar Erim Habib de gelirini UNİCEF’e bağışladığı Şiir Krallığı adlı kitabını imzaladı. Saat 14.30 gibi bu kez Şemeş Karmiel Dans Topluluğu Türk kültürü ile etkileşimde olan Roman ve Ladino danslarını sundular. Etkinlikler devam ederken etrafta, sergi alanında gönüllü hanımlarca lokumlu ve patlıcanlı börekitaslar ücretsiz olarak dağıtıldı. Dans gösterisi sonrasında ise bu kez Jak Kamhi son kitabı “Gördüklerim, Yaşadıklarım” eserini konuklara imzaladı. Arada geçen zamanda konuklar derin sohbetlere dalarken kimileri de sergiyi dolaşarak vakit geçirdi.
Etkinlikler verilen ara sonrasında saat 17.30 sularında tekrardan başladı. İzzet Bana ve Karen Gerson Şarhon’un hazır bulunduğu Los Paşaros Sefaradis grubunun Orhan Şallıel orkestrası ile verdiği bir saat 15 dakikalık konser etkinliğin ikinci yarısında yer aldı. Bunun öncesinde de Şemeş Karmiel grubu bu kez “Damdaki Kemancı” eserine teatral bir dans gösterisi sergilediler. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği dans gösterisi sonrasında ise Los Paşaros Sefaradis grubu sahneye “Lehayim” şarkısı ile çıktı. Karen Gerson Şarhon’un her şarkı öncesinde o şarkının bir hikâyesini anlatması, İzzet Bana’nın da şarkı söylerken yaptığı canlandırmalar konuklara keyifli dakikalar yaşattı. Grup kimi zaman katılımcılara “Bre Sarika Bre” isimli eserle Unkapanı, Cibali’de bir yolculuk yaptırdılar kimi zaman da “Ladino dilinde tangolar” ile onları dansetmeye davet ettiler. Konuklar bazen de Nihavend makamında okunan Sefarad ezgiler ile iki kültürün etkileşimini yakından gözlemlediler. Estreyikas d’Estambol miniklerinin iki şarkıda gruba eşlik etmesi de günü renklendiren anlardan biriydi. “Adio Kerida” şarkısında ise salonda bulunan cemaat bireyleri tek tek şarkıya eşlik ettiler. Yoğun alkışlar ile son bulan konser sonrasında ise bu kez Şemeş Karmiel takımı iki ayrı dans gösterisiyle iki ayrı yaş grubunda seyircilere hitap ettiler.
İlk olarak “Avram Avinu” ile sahneye çıkan grup orada bulunanların alkışları ile coşkuyu arttırırken ikinci dansta ise bu kez grubun en beğenilen kareografilerinden “Roman” dansını sundular. Grubun her zamanki gibi amatör ruhlu profesyonellikleri, birbirlerine verdikleri destek ve düşmeyen tempoları uzun alkışlarla yerini buldu. Gösteri bitiminde grubun iki ayrı “Türk Bayrağı” açması ise bu anlamlı günü güzel bir finalini oluşturdu. Gösteri bitiminde Avm kapanışına kadar sergi ziyaretçilere açık tutuldu. Cemaat yetkilileri ve gönüllü hanımlarda sabahın erken saatlerinden kapanana kadar özverili bir şekilde etkinlikte hazır bulundular. Her sene daha dolu bir şekilde, farklı mekânlarda nice borekitas tadında Avrupa Yahudi Kültürü günü dileklerimizle… Katkı sağlayan ve performans sunan herkese teşekkür ederiz.