Mısır: Gazze’ye müdahale edebiliriz

Geçtiğimiz çarşamba Mısır ordusundan bir yetkili, Sina Yarımadası’nda Mısır ordusuna yapılan saldırıların sıklaşması halinde Gazze’ye müdahale edebileceğini açıkladı.

Dünya
9 Ekim 2013 Çarşamba

Yetkililer Ma’an haber ajansına yaptıkları açıklamada, uçakların Refah ve Han Yunus bölgelerinde keşif uçuşları yaparak potansiyel hedefleri belirlediklerini bildirdi.  Mısırlı yetkililerin açıklamalarına göre Sina Yarımadası’ndaki saldırıların arkasında Hamas bağlantılı Ensar el Sunna ve Ensar Beytül Maktis adlı militan gruplar bulunuyor. 

Öte yandan  Mısır’da Yom Kipur Savaşı’nın yıldönümünde kan aktı

Yom Kipur Savaşı’nın 40. yıldönümü olan geçtiğimiz pazar günü Mısır’da meydana gelen ve pazartesi günü de devam eden çatışmalarda 53 kişi hayatını kaybetti, 268 kişi de yaralandı.

Yom Kipur Savaşı’nın 40. yıldönümünde Mısır’da ordu güçleriyle ordu karşıtı göstericiler çatıştı

Güvenlik güçleri Kahire ve diğer şehirlerde çıkan çatışmaları ayırmak için yoğun çaba sarf etti. 1973’te meydana gelen Yom Kipur Savaşı’nın 40. yıldönümü sebebiyle tüm ülkenin tatilde olması çatışmaları körükledi.

Savaşın yıldönümü öncesinde Mısırlı yetkililer halkı olası bir ordu karşıtı protestoya karşı uyarmıştı.  Sokaklarda karşıt gruplar çatışırken Mısır Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar yıldönümü kutlamaları için başkent Kahire üzerinde uçuşlar yaptı. Savaşın bitiminden birkaç yıl sonra İsrail barış anlaşması kapsamında Sina Yarımadası’nı Mısır’a geri vermişti.