Peres Anne Frank’ın evini ziyaret etti

Anne Frank Müzesi’ni ziyaret eden İsrail Devlet Başkanı Peres, Anne Frank’ın günlüğüne gönderme yaparak Suriye’deki Esad rejimine dikkatleri çekti

Dünya
9 Ekim 2013 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres geçtiğimiz haftalarda Amsterdam’daki Anne Frank Müzesi’ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında  Anne Frank’ın günlüğüne atıfta bulunarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Suriye halkına  uyguladığı zulme dikkat çekti.

Anne Frank’ın babası Otto’nun II. Dünya Savaşı zamanında gönderdiği mektubun geçtiğimiz hafta yayınlanması nedeniyle bir konuşma yapan Peres, özellikle kimyasal silahlarla çocukları öldüren ve toplu cinayet için nükleer silah geliştirmekten çekinmeyen bir zalimle karşı karşıya kalındığı bu günlerde, Anne Frank’ın  sesinin herkes için bir uyarı olarak beynimizde yankılanması gerektiğini söyledi. Peres, Esad’ın Anne Frank’ın  günlüğünü okuduğundan şüpheli olduğunu da sözlerine ekledi.

Peres, orijinal günlüğü, genç kızın kendi düzenlediği bir fotoğraf albümünü ve yeni yayınlanan mektubu özel bir eldiven giyerek  inceledi. Peres, Anne Frank’ın yazılarının yalnızca tarihi birer anı olmadığını, hiç kimsenin hiçbir zaman saklayamayacağı, görmezden gelemeyeceği, hafızalarda hep taze kalacak ve sessiz dünyada bir ışık, bir ses olacak gerçekler olduğunu belirtti.

Yeni yayınlanan mektup, Otto Frank tarafından Ocak 1945’te Auschwitz’den kurtulmasından bir hafta sonra annesine gönderilmiş. Söz konusu mektup geçen sene açık artırmaya çıkarılan bir dizi mektuptan bir tanesiydi. Mektuplar daha önce Avusturya asıllı Amerikalı aktör Joseph Schildkraut’a aitti. Schildkraut 1950’lerde “Anne Frank’ın Günlüğü” isimli tiyatro oyunu ve filminde Otto Frank’i canlandırmıştı. Otto Frank, rolüne hazırlanmasına yardımcı olmak için mektupları Schildkraut’a vermişti.

Schildkraut’un 1964’teki ölümünden Anne Frank Müzesi’nin koleksiyonuna katılmasına kadar geçen sürede kimde olduğu bilinmeyen mektuplar önümüzdeki aydan itibaren müzede sergilenmeye başlayacak.