Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları kafein ve alkolün insan vücudundaki genleri etkileyerek yaşlanmayı hızlandırdığını keşfetti.
Prof. Martin Kupiec, Dr. Gal Hagit Romano, Yaniv Harari, Dr. Assaf Gottlieb ve sayısız asistanın katkıları ile yapılan araştırmanın sonuçları PloS Genetics adlı bilimsel dergide yayınlanmaya hak kazanarak uluslararası tıp literatüründe yerini aldı.
Araştırmaya göre kafein ve alkol tıpkı stres gibi hücrenin temel taşı olan kromozom yapısını bozarak vücudun daha hızlı yaşlanmasına neden oluyor.
Her hücrenin genetik yapısı kromozomlar tarafından muhafaza ediliyor. Kromozom zincirinin sonunda bulunan telomeres isimli bir yapı ise her hücrenin biyolojik saati olarak işlev görüyor.
Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları keşifleri ile kafein ve alkolün telomeres yapısını bozarak olması gerekenden daha kısa hale gelmesine neden olduğunu ispat ettiler.
Telomeres ne kadar kısa olursa hücrenin biyolojik saati o ölçüde yavaşlayarak hücrenin kendini yenilemesini yavaşlatıyor.
Dolayısı ile yoğun kahve ve alkol tüketimi, doğal yaşlanma sonucu zaten kısalan telomeres yapısının daha da hızlı bir şekilde kısalmasına neden oluyor.