Obama’dan Netanyahu’ya; ABD her zaman İsrail’in yanındadır

İran ile Batı arasında Cenevre’de tarihi bir anlaşma ile biten nükleer görüşmelerin hemen ardından telefon ile İsrail Başbakanı Netanyahu’yu arayan ABD Başkanı Barack Obama ABD’nin her zaman İsrail’in yanında olduğunun bir kez daha altını çizdi.

Dünya
25 Kasım 2013 Pazartesi

ABD Ordusu Başkomutanı ayrıca İsrail Başbakanı ile en kısa zamanda görüşmek istediğini belirtti.

Beyaz Saray, Başkan’ın  Netanyahu ile olan görüşmesinin içeriği hakkında daha fazla detay vermekten kaçındı ve basına şu açıklamayı yaptı: “Başkan Obama, Başbakan Netanyahu ile  en kısa zamanda bir toplantı yapmak ve görüş almak istemektedir.

Amerika her zaman desteklediği İsrail’in bu anlaşmanın doğurabileceği sonuçlar ile ilgili endişelerinin farkındadır.” 

Netanyahu da pazar günü  katıldığı bir toplantıda basına yaptığı açıklamada,  Cenevre’de yapılan anlaşmanın detayları ortaya çıktıkça bunun ‘kötü bir anlaşma’ olduğunun daha iyi anlaşılacağını söyledi. 

Batı ile İran Cenevre’de  yaptıkları toplantıda  ‘Geçici Mutabakat’ olarak nitelenen bir anlaşmaya vardılar.

Bu anlaşmaya göre  Batı, İran’ın  nükleer çalışmalarını yavaşlatması karşılığı önümüzdeki altı ay için ülkeye uygulanan yaptırımlarda bir yumuşama sağlayacak.

Ancak bu altı ay içinde İran nükleer çalışmalarına eskisi gibi devam ederse derhal yaptırımlar da eski haline dönecek.

Siyasi gözlemciler  geçici nitelikli bu anlaşmanın tarafların birbirlerinin güvenini sağlamak açısından çok önemli olduğunu belirtiyorlar.

Ayrıca yaptırımların yumuşaması ile son derece kötü durumda olan İran ekonomisi  olumlu bir gelişme kaydettiği takdirde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de halkın karşısında kredi kazanacak ve  İran’daki radikallere karşı halk desteği kazanmış olacak.