On-line Alışverişte Cayma Hakkı: Bir internet sitesi üzerinden elbise aldım. Ancak bir kere giyindikten sonra üzerimde beğenmedim ve kendimi hiç rahat hissetmedim. Elbiseyi geri vermek istiyorum, ne yapabilirim?
TBMM’de görüşülmekte olan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı 7 Kasım 2013 tarihinde kabul edildi ancak henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadı. İlgili kanun tasarısı Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren altı ay sonra yürürlüğe girecek. Bu yeni düzenlemeyle tüketicileri koruyan birtakım yenilikler getirildi. Bunlardan biri de 48. Madde’de düzenlenen mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı. Bahsi geçen cayma hakkını, sözleşmeniz halen geçerliyse, tasarının yürürlüğe girmesinden itibaren kullanabileceksiniz. İnternet sitesi üzerinden yaptığınız alışverişin hukuki niteliği mesafeli sözleşmedir. Tüketici olarak, cayma hakkınız sayesinde on dört gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ilgili sözleşmeden cayabileceksiniz. Eğer cayma hakkı konusunda satıcı tarafından bilgilendirilmez iseniz cayma hakkına ilişkin on dört günlük süre işlemeye başlamayacak ve bu hakkınızı kullanmak için bir yıl süreniz olacak. Yani bu durumda, elbiseyi geri vermek için bir yıllık bir zaman diliminiz olacak. Cayma hakkı konusunda uygun bir şekilde bilgilendirildiğinizi satıcı ispat etmek durumunda. Ayrıca, elbiseyi bir kere giymiş olmanız sorun yaratmayacak ve geri verip bedelini almanıza engel olmayacak çünkü bahsi geçen düzenlemeye göre; böyle bir durumda malın olağan bir şekilde kullanılmasından kaynaklanan değişiklik ve bozukluklardan siz sorumlu olmayacaksınız.
Evlilik Sebebiyle İstifa ve Kıdem Tazminatı
Yeni evlendim. Artık çalışmak istemiyorum. İstifa edersem kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alabilir miyim?
Yürürlükteki iş mevzuatımıza göre; evlilik nedeniyle iş akdini, evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde fesih eden kadın işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. Söz konusu hakkın doğabilmesi için, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde yazılı olarak iş sözleşmesini feshetmesi evliliği gösteren belgeyi işverene sunması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz. Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirme hakkı sadece kadın işçiye verilmiştir. İşveren ve/veya erkek işçi bu yasal gerekçe ile iş sözleşmesini sona erdiremez. Ayrıca, evlilik nedeniyle iş akdini sona erdiren kadın işçi, işverene ihbar süresi vermek zorunda değildir. Yani kadın işçinin yukarıda açıklanan şekilde iş sözleşmesini feshetmesi halinde işverenin yanında on beş gün veya bir ay gibi çalışma zorunluluğu da yoktur. İhbar zorunluluğu olmaması nedeniyle de kadın işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz.
Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.