Avrupa Birliği’nin mali müfettişleri uluslararası kamuoyuna açıkladıkları raporlarında Gazze’de kayıtlı 170.000 kamu personelinin toplam maaşının beşte birinin AB kaynaklarından ödendiğinin ancak birçoğunun işe gitmediklerini belirtti.
Söz konusu açıklama AB Teftiş Kurulu’nun Filistin Özerk Yönetimi’ne yapılan 1,3 milyar dolarlık yardımın nasıl harcandığı konusunda yapılan denetimin sonrasında geldi.
AB Teftiş Kurulu raporunda, AB yönetimine çalışmayan Gazze kamu personeline artık maaş ödenmemesi gerektiğini de belirtmekten kaçınmadı.
Teftiş Kurulu Üyesi Hans Gustaf basına konu ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Gazze’deki mali yapılanma birçok açıdan tekrardan gözden geçirilmelidir. Yaptığımız araştırmada her 125 kamu çalışanından 90 ‘nın işe gitmediğini tespit ettik.
Filistin Özerk Yönetimi yapısında gerekli reformları bir an önce yapmalı ve kamu idaresini yeniden çalışır hale getirmelidir.”
Ancak Gazze’de durum AB perspektifinden göründüğünden çok daha karışık.
Çünkü 2007’de Gazze’de Hamas yönetimi ele geçirince FÖY lideri Abbas, çalışanlarına Hamas için çalışmadıkları sürece evde oturabilecekleri ve maaşlarını almaya devam edeceklerini söyledi.
Abbas’ın bunu yapmasındaki neden, çoğu kendine yakın ailelere mensup bu kişilerin Hamas tarafına geçmelerini engelleyerek Gazze’de FÖY yanlısı bir muhalefet oluşturmaktı.
Nitekim Abbas’ın bu politikası sonucu, bu aileler hiçbir zaman ne Hamas’ın tarafına geçtiler ne de örgütün bir faaliyetinde rol aldılar.
Her ne kadar AB denetçileri raporlarında Gazze’ye verilen mali desteğin kesilerek kaynağın Batı Şeria’daki FÖY yönetimine aktarılmasını istiyorlarsa da Avrupa Birliği’den de birçok diplomat tıpkı Abbas gibi yardımın kesilmesi halinde çaresiz kalan bu kişilerin Hamas tarafına geçeceğinden endişe duyuyor.