İsrail-Filistin barış görüşmelerinin gidişatı hakkında olumlu olumsuz bir çok haber üretile dursun, kesin olan bir şey var o da; Filistinlilerin İsrail’i Yahudi ülkesi olarak tanımakta halen isteksiz olmaları. Peki neden?
Aşağıdaki haber, Media Line haber sitesine ait.
Habere göre, Filistinlilerin, İsrail’i Yahudi ülkesi olarak tanımakta tereddüt etmelerinin en büyük nedeni böyle bir kabulün Filistinli mültecilerin bir gün ülkelerine geri dönme hakkını ortadan kaldırma riski.
Filistinli yetkili Bassdam Salhi bu durumu şöyle açıklıyor:
“İsrailliler bizim, İsrail’i Yahudi Ülkesi olarak tanımamızı talep ediyor, böyle bir deklarasyon hem Filistin söylemini inkar edecek hem de Filistinli mültecilerin doğdukları ülkeye geri dönme haklarını tehlikeye düşürecektir.”
Filistin Özerk Yönetimi İsrail’i resmen 1988’de devlet olarak tanımış ancak, açıklamasında Yahudi Ülkesi terimini kullanmaktan kaçınmıştı.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdün ve Suudi Arabistan liderlerini, Filistin Özerk Yönetimi’ne İsrail’i Yahudi Ülkesi olarak tanıması için baskı yapmaları için ikna etmeye çalışıyor.
Kerry’nin politikasına göre, eğer FÖY, İsrail’i Yahudi Ülkesi olarak tanırsa, Filistinliler ‘1967 savaşı öncesi sınırlarına dönüş’gibi hassas konularda kazanımlar elde edebilecekler.
İsrailli diplomatlar ise ikili görüşmelerde her fırsatta bu konuyu gündeme getiriyorlar ve İsrail’i Yahudi ülkesi olarak kabul etmeyen bir taraf ile barışın nasıl mümkün olacağını soruyorlar.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor bu hassas konuyu söyle dile getiriyor: “Bir barış anlaşması metni tüm düşmanlıkları bitiriyorsa ancak ona barış anlaşması diyebiliriz. Filistinliler Yahudi Ülkesi terimini kullanmalı ve bunda samimi olmalı.
Biz Yahudi Ülkesi derken din devletinden değil, demokratik bir ulus devletten söz ediyoruz.