Talmud Tora Gençleri, 15 Ocak Çarşamba akşamı İstanbul’un dört farklı bölgesinde Tu Bişvat- ‘Doğanın Tekrar Doğuşu’ kutlamaları düzenlediler. Göztepe, Yeniköy, Ortaköy ve Kemerburgaz bölgelerinde gruplar oluşturarak güzel bir takım çalışmasıyla hazırlanan ve eş zamanlı olarak gerçekleşen bayram kutlamalarına yaklaşık 750 kişi katıldı. Farklı yaş gruplarını bir araya getiren organizasyonlar, gençlerin özverili çalışmaları ve yoğun emekleri ile hazırlandı
GÖZTEPE KÜLTÜR DERNEĞİ
Asya Yakası’nda Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı, Göztepe Kültür Derneği ve Talmud Tora Gençleri’nin ortaklaşa çalışmasıyla gerçekleşen geceye katılan yaklaşık 200 kişi, günlük hayatın koşuşturmasından fırsat bulamadıkları ya da kimi zaman atlayıp üzerinde fazla düşünmedikleri konuları irdeleme fırsatı buldular. Örneğin; masaya gelen meyvelerle ilgili yapılan bir etkinlikte, tüm ışıklar kapalıyken, bir meyvenin toprağa ekilmesinden masaya gelene kadarki aşamaları hayal edildi ve meyveleri yemeden önce o berahanın ne için söylendiği sorgulandı. Masadaki meyve ve yiyecekler, her birine ait özel berahası söylendikten sonra, anlamını idrak ederek yenildi. Beth El Sinagogu Haham Akaali Yeuda Adoni yaptığı konuşmasında; geleneklerimize bağlı yaşamamızın önemini vurgulayarak, geleneklerine bağlı olmayan bir insanı, kıyafeti olmayan bir insana benzeterek, bu konuda yapılması gerekenlere değindi. Göztepe Kültür Derneği’nin Gençlik Korosu Yachad ve Talmud Tora çocuklarından kurulu Keren Şemeş Korosu’nun meyveleri onurlandırmak için söyledikleri şarkılarını, videolar eşliğinde sunmaları geceye ayrı bir neşe kattı. Hazan Frederico Surijon’un güzel sesi ve Arjantin ezgileri de katılımcıları coşturdu.
ŞAAR AŞAMAYİM SİNAGOGU
Şaar Aşamayim Sinagogu’nda da, Talmud Tora çocukları aileleriyle, eğitmenler ve yahidler bir araya gelerek, neşe içinde Tu Bişvat Bayramı’nı kutladılar. Kutlama saat 19.00’da Arvit duası ile başladı. Ardından Haham Akaal Rav İshak Alaluf söz alarak, bayramın anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. Tora’da özellikle ağacın önemine yer verildiğini, ağaçların insana benzetildiğini ve ağaçların yaşamına bakarak, kendimiz için de önemli mesajlar edinebileceğimiz bilgisini verdi. Çocuklar, yaptıkları yorumlar ve sordukları sorularla geceye renk kattılar. Gecenin sembolleri olan; buğday, zeytin, hurma, kuru üzüm, incir, nar ve nice başka meyvelerle donatılmış olan masalarda hep birlikte oturulup, her ürün, önce kendi berahası söylenerek ve anlamı üzerine yoğunlaşılarak yenildi. Misafirler, dualar ve neşeli şarkılar eşliğinde Ağaçlar Bayramı’nı keyifli ve anlamlı bir şekilde kutladı.
YENİKÖY TİFERET SİNAGOGU
Talmud Tora Gençleri, Yenikoy Tiferet İsrael Sinagogu’nda organize ettikleri ilk Tu Bişvat kutlamasını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadılar. Açık büfe ile karşılanan yaklaşık 170 misafir ve özellikle çocuklar, otantik manav ve kuruyemişçi konseptiyle hazırlanmış olan stantlara yoğun ilgi gösterdiler. Haham Akaal Rav İzak Peres, her bir meyveyi yemeden, o meyveye ait özel berahayı farklı bir çocuğa okutarak, çocukların da bu konuda bilinçlenmesini sağladı. Rav Peres; Tu Bişvat sederini yönetirken yaptığı konuşmasında tabiatın hayat döngüsü, ağaçların ve meyvelerin yeniden filizlenmesinin müjdelendiği bu bayramın, hayatımızı sorgulamamız için bir fırsat olduğunu dile getirdi. Anlattığı hikayelerde ağacın önemine, insan ve ağaç benzetmesine de değinen Rav Peres, ağaçların suya, güneşe, havaya ihtiyaçları olduğu gibi, çocuklarımızın da iyi eğitim, gelenekler ve anne-babanın ilgisine ihtiyaçları olduğunu, ve ancak bu şekilde hayata hazırlanabileceklerini ifade etti. Hep birlikte söylenen şarkılarla coşkuyla devam eden kutlamada, çocuklara meyve kolyeleri ve çim adam hediyeleri dağıtıldı.
ORTAKÖY ETS AHAYİM SİNAGOGU
Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu, 15 yıldan beri olduğu gibi, geleneksel olarak bu yıl da Tu Bişvat’ı, Rav Akaal Naftali Haleva’nın organizasyonu ile renkli ve eğlenceli bir şekilde kutladı. Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın da katıldığı müzikli, şarkılı, dans gösterili kutlama, sinagogun alt bölümüne ve yukarıda kadınlar bölümüne yerleştirilen masalarla, her seneden daha kalabalık bir şekilde, 350’den fazla katılımcı ile gerçekleşti.
Gecede Hahambaşı Rav İsak Haleva, yaptığı konuşmada Tu Bişvat’ın anlamını, neden bayramın özellikle bu tarihte kutlandığını, ağaçların bu tarihte artık topraktan beslenmeyi bırakıp, kendi öz suları ile beslenmeye başladıklarını anlattı. Daha sonra ağaçların ve insan hayatındaki önemine de değinen Hahambaşı, yaptığı esprilerle geceye neşe kattı.
Rav Naftali Haleva, gecenin her aşamasında, gerek çocuklara, gerek Moşiko Kohen’e şarkılarda eşlik ederek, arada ilginç hikâyeler anlatarak, misafirlere her yıl olduğu gibi samimi ve coşkulu bir gece yaşattı.
Talmud Tora’nın düzenlediği, 4 ve 10 yaş arasında değişen Malahim (Melekler) çocuklar grubu dans ve şarkı gösterisinin, koreografi ve hazırlık çalışmaları, çocukları eğiten Luiza Uçki’ye aitti. Çalışmalarda Uçki’ye yardımcı olan Betina Maden ve Teri Altaras, bu kadar küçük yaştaki çocukların hem kendilerinin keyif aldıkları, hem de seyredenlerin keyifle izledikleri bir gösteri gerçekleşmesine katkıda bulundular. Çocukların kostümleri ile Doret Benbanaste ilgilenirken, şarkı ve dans müziklerinin CD’sini Deyvi Bueno hazırladı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Tu Bişvat’ta Ortaköy’e gelen Moşiko Kohen’le, güncel şarkıları birlikte söyleyen misafirler, Moşiko’nun şarkı aralarında anlattığı anekdotlarla da keyifli vakit geçirdiler. Gece sonunda, Moşiko Kohen’in İspanyolca şarkılardan oluşan yeni CD’si, katılımcılara sunuldu.
Masalarda Tu Bişvat’ta berahaları söylenerek yenilen meyve, tatlı ve kurabiyeler, Ortaköy Ets Ahayim Kadınlar Kolu’ndan Leyla Haleva, Berrin Yaeş, Deyzi İyigör, Şeli Kapyas tarafından organize edildi.
Gecenin sonunda, Ets Ahayim Yönetim Kurulu Başkanı Albert Elvaşvili, neşeli müzikleri ile geceyi coşturan Mix Müzik’e, Erol Kohen, İzer Lodrik, Dani Pardo ve organizasyonda emeği geçen herkese içten teşekkürlerini iletti.