Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 27 Ocak Birleşmiş Milletler Holokost Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle Türk Yahudi Cemaati’ne bir mesaj gönderdi. Mesajında, programı nedeniyle anma törenine katılamadığını belirten Arınç Holokost’u anmanın önemine değindi
Arınç’ın mesajında şu ifadeler yer aldı:
“Bugün kurbanlarını andığımız Holokost, insanlık tarihinden acı bir leke olarak yerini almıştır. Bu tür etkinliklerin düzenlenmesi, bu acı hatıranın kurbanlarının yad edilmesi kadar, insanlık için ders oluşturan bu elim hadisenin tekrarlanmaması adına gerekli şuurun oluşması ve kuvvetlenmesi açısından önem taşımaktadır. Yüzlerce yıldır bir arada yaşadığımız Musevi vatandaşlarımızın huzur, güvenlik ve refahı devletimizin ve hükümetimizn öncelikleri arasında yer almaktadır. Ülkemizin özellikle ticaret, bilim ve eğitim alanlarında önemli rol oynayan Musevi vatandaşlarımıza bu vesileyle selamlarımı ve sevgilerimi sunmak istiyorum.”
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı
Bu günde savaşın tüm kurbanlarını saygıyla andıklarını belirten Çavuşoğlu, Avrupa’daki yabancı düşmanlığına da değindi.
Barış ve hoşgörü vurgusu yapan Bakan Çavuşoğlu’nun mesajı şu şekildeydi:
“Bu anlamlı günde İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimi altında sistemli bir kırıma tabi tutulan milyonlarca Yahudi, Roman ve birçok diğer azınlık grubu mensuplarını saygıyla anıyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş olan bu suç bütün insanlığın ortak acısı ve utancıdır.
Türkiye, Osmanlı döneminde 1492 yılında İspanya’dan sürülen Yahudilere kucak açtığı gibi, İkinci Dünya Savaşı sırasında da vatandaşı olan Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmelerini engellemiş, başta bilim adamları olmak üzere, her kesimden Yahudiler için sığınılacak güvenli bir liman olmuştur.
Bizim tarihimizde soykırım yoktur. Bizim medeniyetimizde farklı olana, aciz olana düşmanca yaklaşmak yoktur. Bizim inancımız bir insanı öldürmeyi bütün insanlığı öldürmekle eşdeğer tutar. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın antisemitizmi insanlık suçu olarak kabul eden yaklaşımı, bölgemizde yaşanan katliamlara tepkisi ülkemizin bu anlayışını ve bakış açısını en açık şekilde özetlemektedir.
Barış, hoşgörü, demokrasi gibi ortak değerler üzerinde yükselen Avrupa Birliği’nin kuruluş felsefesinde de geçmiş acıların, savaşların, soykırımların bir daha yaşanmaması hedef olarak belirlenmiştir. Ancak, Avrupa’da yükselen aşırı sağ, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve antisemitizm, ne yazık ki hâlâ belli kesimlerin tarihin acı tecrübelerinden ders çıkaramadığını göstermektedir. Bu nedenle, başka soykırımlar olmasını engellemek ve katliamların, halen şahit olduğumuz insanlığa karşı suçların önüne geçebilmek için gerekli bilinci yaratmak üzere Holokost’u hatırlamak ve hatırlatmak din, dil ve ırk farkı olmaksızın hepimizin ortak vazifesidir.
Bu vesileyle, Yahudi Soykırımı ve dünyadaki benzer acıların kurbanlarını saygıyla anıyorum.”