Cenevre-2 görüşmeleri yavaş ilerliyor

Suriye’de üç senedir süren savaşı sona erdirebilmek için Cenevre’de bir araya gelen muhalefet ile rejimin temsilcileri yaşanan sıkıntılara rağmen görüşmelere devam ediyor

Dünya
25 Ocak 2014 Cumartesi

Suriye’de üç senedir süren iç savaşı sona erdirebilmek için 22 Ocak’ta Cenevre’de bir araya gelen muhalefet ile Esad rejimi arasındaki görüşmeler rejim temsilcilerinin daha önce üzerinde anlaşmaya vardıkları geçiş hükümetiyle ilgili prensiplerde değişiklik yapmaları nedeniyle tıkandı. Taraflar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gelecekti rolü konusunda mutabakata varamıyorlar.

Cenevre-2 görüşmeleri kapsamında ilk kez bir araya gelen ancak aracılar vasıtasıyla konuşan taraflar, pazartesi günkü toplantıda rejim tarafından abluka altında tutulan Humus’a insani yardım ulaştırılması konusunu ele almışlardı ancak bu konuyla ilgili bir ilerleme kaydedilmedi. Suriyeli muhalifler, 2 bin 300 kadın ve çocuk tutuklunun derhal serbest bırakılmalarını talep ediyor. Esad yönetimi, kadın ve çocukların Humus’u terk edebileceklerini belirtirken, şehirden ayrılacak erkekler içinse bir isim listesi verilmesini istiyor. Muhalifler ise böylesi bir listenin yeni tutuklamalara ve işkence altında sorgulamalara geçit vereceğinden endişe ediyor.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi, pazar günü yaptığı basın toplantısında görüşmelerde tarafların sürecin devam etmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını vurguladı. Barış görüşmelerinin yavaş ilerlediği yönündeki eleştirilere karşılık ise İbrahimi, “Suriye’yi içine düştüğü durumdan çıkarabilmek zaman alacaktır. Yavaş ilerliyoruz ve yavaş ilerlemeye devam edeceğimizi düşünüyorum. Henüz süreçte çok erken aşamalardayız,” yorumunu yaptı. İbrahimi ayrıca görüşmelerin devamının gelmesini umut ettiğini dile getirdi. 22 Ocak’ta başlayan Cenevre-2 görüşmeleri, Suriyeli muhaliflerin Cenevre-1 kapsamında Esad yönetiminin yerine bir geçiş hükümeti kurulmasını öngören anlaşmayı kabul etmeyen İran’ın toplantılara katılmasını protesto edeceklerini bildirmeleri üzerine uluslararası bir krizle başlamıştı.

Görüşmeler öncesinde Esad hükümetinin rejim karşıtı güçlere sistematik işkence uyguladığını gösteren fotoğrafların basına verilmesi ciddi tartışmalara sebep olmuştu.