Yıllık izin süresi

Üç yıldır bir yerde çalışıyorum. Yıllık ücretli izin sürem nedir? Bu süre her sene artar mı?

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
12 Şubat 2014 Çarşamba

Yıllık ücretli izin hakları konusundaki düzenlemeler, 4857 sayılı İş Kanunu ile yapılmaktadır. Yasal düzenlemeler gereği; aynı işverene bağlı olarak en az bir yıllık çalışma süresini dolduran işçinin 14 günlük yıllık ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Söz konusu izin süresi, iznin hak edilmesinden sonraki çalışma yılı içinde kullanılmaktadır. Sonraki yıllık ücretli izin hakları da doldurulan her yeni çalışma yılı için tekrar, yıllık ücretli izin hakkı verilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Yıllık ücretli izin sürelerine ilişkin düzenleme kapsamında çalışma süresi; bir ile beş yıl arasında olanlara 14 gün, altı ile 14 yıl arasında olanlara 20 gün, 15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir. Bununla birlikte, 18 ve daha küçük yaştakilerle, 50 ve daha büyük yaştakilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamayacaktır. Bu süreler alt sınırları oluşturmakta, iş sözleşmeleri yolu ile daha uzun yıllık ücretli izin süreleri belirlenebilmektedir. Dolayısıyla yaşınızın yukarıdaki sınırlamalar içerisinde olmadığını varsayarsak, sizin yıllık ücretli izin süreniz en az 14 gündür.

MAL SAHİBİNİN KİRACIYI İŞYERİNDEN GEREKÇESİZ ÇIKARMA YETKİSİ

Bir işyerim var, 14 yıldır kirada. Konumu sayesinde çok cazip teklifler almaya başladım dolayısıyla kiracımı artık çıkartmak istiyorum. Nasıl bir yol izleyebilirim?

İlgili konu 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 347. maddesinde düzenlenmektedir. Bahsi geçen maddenin sizi ilgilendiren bölümüne göre; “…Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler…” Bu madde ile birlikte on yılı dolduran kiracıların, gerekçesiz olarak çıkartılması konusunda mal sahibine bir hak tanınmış oldu.

6101 sayılı “Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun”un ilgili maddesine göre 10 yıllık uzama süresi dolmuş olan kira sözleşmeleri için uygulama 1 Temmuz 2014’ten itibaren gerçekleşecektir.

Sonuç olarak sizin durumunuzda, Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girme tarihi olan 1 Temmuz 2012’de kira sözleşmeniz 10 yılı tamamlamıştır.  Böylece mal sahibi olarak kiracınızı işyerinden 1 Temmuz 2014 tarihi itibariyle gerekçe göstermeksizin çıkartabileceksiniz. Bunun için kira sözleşmesinin bitiminden en az üç ay önce kiracıya yazılı bir bildirimde bulunmanız gerekir.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.