16 Şubat Pazar akşamı, Ulus Oditoryumu’nda, Filistin asıllı New Yorklu bir gencin, İsrailli bir kızla yaptığı anlaşmalı yeşil kart evliliğini mizahi bir dille anlatan Peace After Marriage (Evlilikten Sonra Barış) adlı ABD-Türk-Fransız ortak yapımı filmin özel gösterimi yapıldı
Seyfi İşman’ın ev sahipliğinde gerçekleşen gecede filmin başrol oyuncusu, yönetmeni ve aynı zamanda yazarı olan Ghazi Albuliwi, yardımcı yönetmen Bandar Albuliwi, yapımcı Faruk Özerten ve ortak yapımcılar Özgür Uçkan ve Arın Çetin hazır bulundu. Özgür Uçkan, şirketi ABT İstanbul ile filmin post production safhasına da katkı sağladı.
Çekimleri New York, Amman ve Kudüs’te gerçekleştirilen ‘Peace After Marriage’ romantik komedi filminde, İsrailli ve Arap oyuncular birlikte uyum içinde çalışmışlar. Filmde İbranice, Arapça ve İngilizce dilleri kullanılmış. Bir Woody Allen hayranı olduğunu gizlemeyen Ghazi Albuliwi geleneklerine bağlı cemaatlerin baskısını ve kültürler arası çatışmayı çokkültürlü bir şehir olan New York’un sokaklarında çekmeyi uygun görmüş. Hatta Albuliwi, filmin Avrupa’daki isminin, ‘Peace After Marriage’ın çevirisinde anlam kaybı olacağından dolayı ‘Only in New York’ olmasına karar vermiş. Filmin en önemli yıldızı Filistinli anne rolüyle ilk kez komedi bir filmde rol alan ve Lemon Tree filmiyle ödüller kazanmış Nazaret doğumlu Hiam Abbass.
‘Peace After Marriage’, 2010 yılında henüz senaryo aşamasındayken Robert De Niro’nun kurucusu olduğu Tribeca Film Institute’un Creative Promise Ödülü’nü kazandı. 2013 yılında yapımı tamamlanan film daha sonra Montpellier International Mediterranean Film Festivali’nde seyirci ödülü kategorisinde en iyi film, jüri özel ve mansiyon ödülleri kategorilerinde ise en iyi aktör ödüllerini kazandı. Film Sao Paulo International Film Festivali’nde de en iyi film dalında aday gösterildi. Abu Dhabi Film Festivali’nin ardından Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat’ın katılımıyla Kudüs Yahudi Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilmesi ise filmin göze çarpan başarılarından bir diğeri oldu.
Açılış konuşmasını yapan Seyfi İşman, filmle ilgili ilginç bilgiler paylaşmadan evvel bu geceyi birlikte düzenledikleri Faruk Özerten ve Özgür Uçkan’a, bilet gelirlerini Fakirleri Koruma Derneği vasıtasıyla burs fonuna bağışladıkları için teşekkür etti. İşman, Albuliwi’ye farklı din ve kültürlerden gelen insanların bir arada barış içinde yaşayabileceklerini gösteren mizah ve güldürü dolu bir film yaptığı için takdirlerini sundu ve özellikle Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyada buna ihtiyacımız olduğunun altını çizdi. Coşkulu alkışlardan sonra İşman, filmin oyuncuları ile yapımcılarını tanıttı ve filmografisinden bahsettiği Hiam Abbass’ın Tom Hanks ile bir yapımda rol aldığı için aramıza katılamadığını belirtti. Film gösteriminin ardından İşman, seyircilere mutlaka Ghazi Albuliwi ile soru cevap kısmı için yerlerinden ayrılmamalarını zira kendisinin 17 yaşından beri stand-up komedyenliği yaptığını söyledi.
Kahkahalarla geçen 85 dakikalık filmin ardından Ghazi Albuliwi, filmde de bol bol tekrarladığı repliği gibi, ‘Şalom’ diyerek sahne aldı. Okulun tarihi bir gece yaşadığını çünkü daha evvel bir Filistinlinin orada sahneye çıkmadığını düşündüğünü söyleyen aktör ardı ardına espriler sıralarken insanları eğlendirerek birleştirmeyi hayal ettiğini ve İsraillileri güldürmeyi başaran ilk Arap olduğunun altını çizdi. Kendisine sorulan her soruyu şakalarla harmanlayarak cevaplayan komedyen kalplerde taht kurdu.
Gecede hiç boş koltuk kalmayan Amram Oditoryumu’nda içlerinde TBMM eski Başkanı ve Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Milliyet yazarı Sami Kohen ve Cemaat Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’nun da bulunduğu seçkin bir topluluk vardı. Teşekkür aranjmanlarının yapımcıların eşleri Cansu Çamlıbel ve Tracy Uçkan’a gitmesi ise gecenin kahkaha dolu havasını pekiştirdi. Ghazi Albuliwi ve ekibin geri kalanıyla yaptığımız röportajı gelecek hafta Şalom’da okuyabilirsiniz.