Türk futbolundan göçüp gitmiş Anadolu efsaneleri

Türk futbolunun üç büyükleri zorlayan, kupa mücadelelerinde kimi zaman İstanbul takımlarının hemen arkasında kimi zaman da önünde yer alan Anadolu takımları her zaman oldu. İşte Türk futbol tarihinin hiçbir zaman unutmayacağı Anadolu efsanelerinden bazıları…

Spor
19 Şubat 2014 Çarşamba

Hiç unutmam, çubuklu bir Fenerbahçe formam vardı çok eskiden. 1999-2000 yıllarından beri maçları onla izlemeye başladığımda daha dört-beş yaşlarındaydım. O dönemler babam ve ağabeyimle maç izlemek en büyük keyiflerden biriydi benim için. O zamandan tutunmuştum Fenerbahçe’ye. Hele ki derbilerde yaşadığım heyecanı, sokakların sessizliğini, totemlerimi hiç unutamam. Bir de beni çok korkutan Anadolu takımları olurdu o zaman ligde. Fenerbahçe ya 1-0 yenebilirdi onları ya da yenilirdi. Onlarla oynayacağımız zaman, çubuklu formamı korka korka giyerdim. Çünkü bilirdim ki onlar birer Anadolu efsanesiydi. Ben büyüdüm ve zamanla çekildi bu takımlar sahneden. Fenerbahçe gene Anadolu takımlarına kaybetti ama efsaneler alt liglerde dibine demir atmış durumdaydı. İşte böyle geçti benim maç heyecanlarım. Peki ya kimdi bu Anadolu efsaneleri?

Üç büyüklerin korkulu rüyası, bir Körfez efsanesi, Kocaelispor…

Yeşilli siyahlı formalarıyla sahaya çıkmazlar mıydı gururlu gururlu… Şimdilerde 3. ligin son sırasında bulunan Kocaelispor’un kuruluşu 1966’ya dayanıyor. Bir zamanlar Süper Lig’de fırtınalar estiren, üç büyüklere kök söktüren Körfez ekibi ne yazık ki şu aralar maddi sıkıntılarla boğuşuyor ve transfer yasağından dolayı transfer yapamıyor. Öte yandan, iki kere Türkiye Kupası’nı müzesine götürüp büyük başarılara imza attı Kocaelispor. İsmetpaşa Stadyumu’nda gürlemelerini, fanatik bir Fenerbahçeli olarak Fenerbahçe’ye sahayı dar etmelerini bile özlüyor insan. Bütün 2000’lerin futbolseverlerinden selam olsun Körfez’e, tekrardan aramıza dönmek üzere…

Anadolu’nun kaplanı, Malatyaspor

Hatırlıyorum, radyoda dinlemiştim bir Malatyaspor-Fenerbahçe maçını. 2-1 yeniliyorduk Malatya’ya. Hakemin bitiş düdüğünü duydum ve Süper Lig’de fırtınalar estiren Fenerbahçe benim daha çok az duyduğum bir takıma yenilmişti. Ağabeyime, “Nasıl yeniliriz ki. Bu çok saçma!” dediğim zaman bana verdiği cevap Malatyaspor’un da Kocaelispor’dan farksız olduğunu anlamama yetti. “Malatyaspor’a karşı her zaman zorlanırız biz. Ya 1-0 alırız ya da yeniliriz. Bazen de berabere kalırız. Ama fark atamayız, bunu unutma İgal.” Hakkaten de ondan sonra izlediğim Malatya maçlarını ya zar zor kazandık ya da puan kaybettik. Ne çekerdik ama o Sarı-Kırmızılılardan. Ne yazık ki şu aralar 1. Amatör Lig’de mücadele eden ekip için pek kolay bir gelecek görülmüyor. Anadolu Kaplanı’na selam olsun…

114 yıllık çınar: Ankaragücü

Aslında ne yalan söyleyeyim büyüyene kadar çok sempati duyardım Ankaragücü’ne. Sarı-Lacivert’ti renkleri. Fakat sonra büyüyüp bir parça siyasetten anlamaya başlayınca soğumaya başladım ne yazık ki. Fakat Türk futboluna siyasetten arındırılmış bakıldığı zaman, Ankaragücü’ne efsane dememek ayıp olurdu diye düşündüm. Ne üç büyükleri zorlardı çok fazla ne de şampiyonluk potasına yaklaşırdı her sezon. Her şeye rağmen ben kendimi bildim bileli Süper Lig’deydi bu takım. Sonuçta 114 yıllık bir Anadolu takımı başka yok ülkemizde. Değerini bilemediler güzelim takımın. Siyaset çıkarına, koltuk sevdasına gitti asırlık çınar, kestiler onu. Her şeye rağmen, herkese rağmen Ankaragücü’nü hiçbir futbolsever unutmayacak, unutulmayacak.

Elbette unuttuğum bir sürü takım vardır. Sadece hafızamda en çok yer etmiş olanlara yer vermek istedim. Bu takımların neden şu sıralar alt liglerde ter döktüğünü yazmaya çalışmadım. Çalışsaydım şayet, Türkiye’nin sorunlarını saymakla bitmeyeceğinden dolayı yazım sayfaya sığmayacaktı. Ben de Türkiye’deki futbolun güzelliği kadar az yazıyım dedim. Son olarak, Çınarlar asla yıkılmaz…

 

İzmir’in gururu: Altay

20 yaşlarında ya da daha büyük olup da Altay’ı duymayan yoktur. Tarihi 1914’e dayanır bu kulübün. Fakat daha da önemlisi beş kere Türkiye Kupası finali oynamasıdır. Bu finallerden ikisinde kupayı müzesine götürmeyi başardı İzmir ekibi ve bu kupayı Anadolu’ya taşıyan ilk takım oldu. Üç büyükler hiç rahat edemezdi Altay karşısında. Başka bir taraftan, bizi Avrupa da birçok kere temsil eden bu takım, bu sıralar PTT 2. Lig’de mücadele ediyor. İzmir gibi güzel ve medeni bir şehirden bir takımın bile Süper Lig’de olmaması bir tek beni üzmüyordur sanırım?