Batı’ya karşı ılımlı politikası ile Avrupa ve ABD ile yakınlaştığı içeride radikaller tarafından eleştiri yağmuruna tutulan İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani’nin ilk kabine toplantısındaki konu ne yaptırımlar, ne İsrail ne de Nükleer zenginleştirme idi; konu İran’ın su kaynakları idi.
Son yıllarda su seviyesi gittikçe azalan yeryüzünün en büyük tuz göllerinden biri sayılan İran’ın Urimiye gölü yok olmak üzere.
Geçen on senede göl rekor bir kuruma göstererek yüzde 80 küçüldü.
İranlı çevre uzmanları dünyadaki meslektaşları ile bu çevre felaketine bir çözüm arıyorlar.
Çevre uzmanlarına göre şu anda sadece 1000 km2 olan gölün bu duruma gelmesinin sebebi, iklim değişiklikleri, suyu verimsiz kullanan çevredeki çiftlikler ve gölü besleyen kaynaklara yapılmış barajlar.
Göldeki değişimi inceleyen bilim insanları bir zamanlar suyun derinliklerinde duran tuzla kaplı kayaların bugün çölün ortasında kaldığına dikkat çekiyorlar.
Bir zamanlar göçmen kuşların uğrak yeri olan su kıyısındaki sayısız kafeleri ile turistik bir gezinti bölgesi olan Urimiye gölünün gittikçe kuruyan suları civardaki bir çok esnafı da işsiz bıraktı.
Zamanında turistleri tekneleri ile gezdiren kıyı lokantalarında ağırlayan halk gözleri önünde meydana gelen bu doğa felaketinin sorumlusu olarak suyu düşüncesizce sarf eden civardaki çiftlikleri görüyorlar.