Yazar Murathan Mungan Radikal gazetesinden Pınar Öğünç’e verdiği söyleşide Türk toplumunun kronik yaralarına dokunuyor.
Türkiye’deki ayrımcılıktan Türk toplumunun tepkisizlik ve sessizliğine kadar değişik konuları gündeme getiren Mungan Türkiye’de Museviler adına endişe ettiğini söylemekten de çekinmiyor.
Mungan, Türk insanının konuşmaktan kaçındığı konuları ele aldığı ‘Merhaba Asker’ kitabı ile ilgili olarak şöyle konuşuyor:
”Bu kitap Türkiye’ye özgü bir meseleye bakıyor. Sivil hayatta ötekileştirdiğin, küçümsediğin, düşman bildiğin kimlikleri aynı kışlaya toplayıp karşı karşıya getiriyorsun. Hiçbir tetik bir gecenin işi değildir. Hrant’ın tetiğinin arkasında da yüzyıllar var. Bu konuya ilgi duymam insanların kinini bilemek için değil, hafıza tazelemek, günümüze uzantılarını konuşmak için. Tedirgin olduğum konulardan biri de Yahudi düşmanlığı. İsrail’e karşı olmak ayrı, Yahudi düşmanlığı ayrı. Ben Türkiye’deki Museviler adına tedirginim. Ermeni’yi, Kürt’ü, Alevi’yi ötekileştirmişsin... İnsanların diline, dinine, inancına, cinsiyetine ve cinselliğine göre işaretlenmediği bir toplum için elbirliğiyle çalışmak gerekli. Bir arada yaşama kültürü için ihtiyacımız olan tek şey temel, evrensel değerler. Bu hem solun hem sağın öğrenmesi gereken bir şey. Asgari demokratik müşterekler diyeceğim, ne demode geliyor, bu yaşımda niye hâlâ bu lafları ediyorum diye düşünüyorum. Maalesef Türkiye insana kendisini eski hissettiren bir ülke.”