OBAMA: “İki devletli çözüm hâlâ mümkün”

Beş günlük ziyaret için ABD’ye giden İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan iki liderin ana gündem maddelerinde İran ve İsrail-Filistin barış müzakereleri vardı

Dünya
5 Mart 2014 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazartesi günü beş günlük ziyaret için gittiği Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Obama görüşme sonrası yaptığı açıklamada, İsrail’e güvenlik konusunda her zaman destek vereceklerini vurguladı.

İsrail-Filistin barış sürecine de değinen Obama, iki devletli çözümün hâlâ mümkün olabileceğini belirtirken Netanyahu’yu müzakereler sırasında gösterdiği çabalardan dolayı övdü. Yedi aydır devam eden müzakere sürecinin sonuna yaklaştıklarını belirten Obama, İsrail’in zor kararlar alması gerekebileceğinin de altını çizdi.

Obama ayrıca İran’ın nükleer bir güç haline gelmeyeceği konusundaki kararlılığını yineledi.

Netanyahu da İsrail’in barış için kendi payına düşen her şeyi yerine getirdiğini ancak Filistinlilerin aynı şekilde hareket etmediklerine dikkat çekti. Netanyahu ayrıca Filistinlilerin İsrail’e yönelik kışkırtıcı söylemlerinden dolayı rahatsızlık  duyduğunu sözlerine ekledi.

Filistinlilere İsrail’i bir Yahudi Devleti olarak tanıma çağırısını yineleyen Netanyahu, “4 bin yıldır buradayız artık bizleri tanımalarının vakti geldi. Yirmi yıldır devam eden barış görüşmeleri süresince birçok adım attık ama bunun karşılığında intihar bombaları ve roketlerle karşılaştık. İsrail halkı benden İsrail’e yapılan baskılara ve İsrail’in güvenliğini tehdit edenlere karşı sağlam durmamı bekliyor,” dedi.

Önlerindeki en büyük sorunun İran’ın nükleer programı olduğuna değinen Netanyahu, “İsrail’i korumak ve savunmak için ne yapmam gerekiyorsa yerine getireceğim,” diyerek sözlerine devam etti.

Pazar günü Washington’a giden Netanyahu, gazetecilere yaptığı ilk açıklamada, “Ortadoğu’da barış sağlamak için en az üç tarafa ihtiyaç var. Bugüne kadar İsrail ve ABD hazırdı. Artık Filistinlilerin de sonuca varmak için istekli olduklarını göstermeleri gerekiyor,” demişti.

Obama da pazar günü Bloomberg haber sitesi ile yaptığı röportajda, İsrail için zamanın daraldığını ve İsrail’in  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sunacağı taslak anlaşmayı kabul etmemesi halinde uluslararası platformda yalnız bırakılabileceğini ima etmişti.

Pazartesi günü Kerry ile bir araya gelerek barış müzakerelerinin devam etmesi için önerilen taslak anlaşma hakkında görüşen Netanyhau ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve diğer parlamento ve senato üyeleriyle de görüşmelerde bulundu.