ABD’nin en güçlü İsrail yanlısı lobisi AIPAC’ın yıllık toplantısının gündeminde İran, İsrail-Filistin barışı ve boykotlar vardı
ABD Kongre üyelerinin üçte ikisinin boy gösterdiği, Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin (AIPAC) bu yılki konferansında rekor sayıda (yaklaşık 14 bin) aktivist Washington Fuar Merkezi’nde sıkı güvenlik önlemleri altında bir araya geldi.
Pazar günü başlayan toplantıda AIPAC Başkanı Howard Kohr, ABD Başkanı Barack Obama’nın veto edeceğini belirtmesine rağmen İran’a daha fazla baskı uygulanması talebini yineledi. Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain, Obama yönetimini eleştirirken, İran ile uzlaşmalardan sonuç alınamaması durumunda İran’ın daha ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını bilmesinden emin olmak için AIPAC’ın gayretlerine devam etmesini istedi.
ABD Hazine Bakanı Jacob Lew ise İran’ın, karşı karşıya olduğu tehdidin zaten farkında olduğunu belirtirken, İsrail’in güvenliğinin ‘tartışılmaz ve kutsal’ olduğunu vurguladı.
Pazartesi günkü toplantıya damgasını vuran isim ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry oldu. Kerry, İsrail-Filistin barış süreci ve İran’ın nükleer programına son vermesi için Obama yönetiminin uğraşlarına destek istedi. Daha önce yaptığı açıklamanın tersine bu defa Kerry net bir şekilde barış görüşmelerini çıkmaza sokması durumunda İsrail’i boykot çağrılarına karşı olduğunu belirtti; ayrıca önceliklerinin bir diğerinin Filistin’in BM’ye devlet başvurusunda bulunmasını engellemek olduğunu dile getirdi. ‘Batı Şeria’nın Gazze’ye dönüşmesine izin vermeyeceklerini’ ve ‘ABD’nin daima İsrail’in arkasında olduğunu’ söyleyen Kerry, dinleyicilere Filistinlilerle ve İranlılarla da diyaloga açık olmaları çağrısında bulundu. Kerry, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı överek, İsrail’in doğasında Yahudi Devleti’nin olduğunu kabul etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. AIPAC’ın aynı yönde fikir belirtmesine rağmen, Kerry görüşmeler sürerken İran yaptırımlarının artırılması konusundaki baskıları yatıştırmaya çalıştı. Kerry, ‘Açık uçlu olmayan bu görüşmelere Tahran’a güvenmekle ilgili değil, Tahran’ı test etmekle ilgili,” diyerek, sıkıntı olması durumunda iki saatte yasa çıkarabileceklerini söyleyerek asla İran’ın nükleer silaha sahip olmasına izin vermeyeceklerini garanti etti.
AIPAC toplantısının son gününde kürsüye çıkan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinlilerle yapılacak barış ile Ortadoğu’da yaşayan yüz milyonlarca insanın daha iyi yaşam koşullarına sahip olacağını belirtti.
Birçok Arap ülkesinin İsrail’i düşman olarak görmediğini belirten Netanyahu, tarihi barış anlaşması imzalandığında Arap Dünyası’ndaki birçok ülke ile de bağların kurulacağına dikkat çekti.