Anelka 80 bin poundluk cezaya çarptırıldı

Fransız golcü Nicholas Anelka gol sevinci dolayısı ile yaptığı “quenelle” hareketi dolayısı ile 80 bin pounluk para cezanın yanı sıra beş maç oynamama cezası aldı

Dünya
5 Mart 2014 Çarşamba

İngiltere Premier Lig takımlarından West Bromwich Albion oyuncularından ünlü Fransız futbolcu Nicholas Anelka, Nazi selamına benzer ‘quenelle’ hareketi yaptığı için 5 maç ceza aldı. Ayrıca 80 bin pound para cezasına çarptırılan Anelka, Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nun cezasına göre iki gün zorunlu eğitim alacak. Fransız oyuncunun avukatları Disiplin Kurulu’nda yaptıkları savunmada, Anelka’nın kötü bir niyet taşımadığını, futbolcunun arkadaşı komedyen Dieudonné M’balla M’balla’ya destek olmak amacıyla bu hareketi yaptığını belirtmişti. M’balla M’balla’ya ‘quenelle’ hareketini kamuoyuna tanıtan kişi olarak biliniyor. Fransız futbolcunun beraberlik golünü kaydettikten sonra yaptığı bu hareket, Fransa Spor Bakanı tarafından ‘şok edici’ olarak nitelendirilirken, West Brom takımının sponsorlarından Zoopla şirketi de, sahibinin Yahudi olması dolayısı ile sponsorluğunu geri çektiğini açıklamıştı.

Anelka hareketin sisteme karşı olduğunu, antisemit bir hareket olmadığını söyleyerek kendini savundu. Board of Deputies of British Jews Başkanı Vivian Wineman yaptığı açıklamada, en sevindikleri kararın Anelka’nın tutulacağı zorunlu eğitim olduğunu, Anelka’nın hareketin antisemit bir hareket olduğunu bilmediğini ve bu tarz bilgi eksikliklerinin çok tehlikeli olduğunu dile getirdi.