Çocuklar Purim’i Balat’a getirdi

Şişli Talmud Tora çocuklarının renk renk kostümleri, neşeli şarkıları Balat’ta Purim’in neşesine neşe kattı

Ester BÜYÜKABOLAFYA Toplum
19 Mart 2014 Çarşamba

Geleneksel Balat Ahrida Sinagogu’nda yapılan Purim kutlaması 16 Mart Pazar günü Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımı ile gerçekleşti. Şişli Talmud Tora çocuklarının renk renk kostümleri, neşeli şarkıları Balat’ta Purim’in neşesine neşe kattı

Balat Ahrida Sinagogu’nda yapılan Purim kutlamasına Hahambaşı Rav İsak Haleva, İsrail Başkonsolosu Moşe Kamhi, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, temsilciler başkanı, Bet-Din üyeleri, sinagog vakıf başkanları, cemaat ileri gelenleri, dernek, kurum ve kuruluş başkanları ve yahidler katıldı.

Erol Malki’nin sunuculuğunu üstlendiği günde kutlama Şişli Talmud Tora Çocuk Korosu Şefi Sami Habib ve yardımcısı İzel Çiprut önderliğinde Baruh Aba şarkısı ile başladı. Ardından sadece Roş-Aşana, Kipur ve Purim Bayramları’nda açılan Balat Ahrida Sinagogu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Albert Süryano söz aldı. Süryano, Purim Bayramı vesilesi ile kapıları açılan sinagogda, Purim Tefilası ve Megilat Ester duasını okuyan Şişli Talmud Tora gençlerine teşekkür etti. Özverili çalışmalarından dolayı Talmud Tora Başkanı’na, çalıştırıcı üyelere, çocuklara, onları destekleyen ailelerine minnetlerini sundu. Her yıl tevada güzel temennilerde bulunan Rav Moşe Benveniste’yi de rahmetle andı. Hazan Menahem Eskinazi önderliğinde Maftirim Korosu’na teşekkür etti. ‘Bizler her cumartesi sabahı kalabalık bir yahid topluluğu ile Yanbol Sinagogu’nda tefilamızı gerçekleştiriyoruz. Sizleri de aramızda görmek bizleri çok mutlu edecektir’ diyerek katılımcılara çağrıda bulundu. Herkese sağlık, başarı, huzur ve barış temennisinde bulunarak sözlerine son verdi.

Şişli Talmud Tora Çocuk Korosu, çalıştırıcıları İzel Çiprut, Alp Gatenyo, Teri Altaras ve Albi Abuaf’ın katkıları ile Purim şarkılarını seslendirdiler. Vera Kutiel ve Murat Horman Şalom adlı şiiri okudular, Selin Andiç ile Talya Yanni Kraliçe Vaşti’yi canlandırdılar. Talmud Tora minikler grubundan Alitsa ve Ayzek Edili, Mert Tastasa, Sendi Abravanel ve Leyla Kohen taktıkları renkli maskelerle, okudukları şiirlerle güne renk kattılar. Kral Ahaşveroş’u Eran Levi, Kraliçe Ester’i Lal Roso, Mordehay’ı Lemi Berker, Aman’ı Eren Roso, görevlileri Yusuf Özşalom, Moti Abravanel, Haymi Behar, Mert Nahmias, Deni Altaras, sunuculuğu Haymi Mendeş’in yaptığı Purim’in öyküsü modern versiyonu ile sahnelendi. Şef Doğan Mizrahi’nin yönetimindeki Talmud Tora Şapkalı Gençlik Korosu Mert Özerol, Yoel Kohen, Dani Albukrek, İzel Nahmias, Yener Biçaçi, Rafi Birmizrahi, İzzet Berker, Sami Habib, İzel Çiprut, Albi Abuaf performans sergilediler. Hazan Menahem Eskinazi önderliğinde Maftirim Korosu da ilahileri seslendirdi.

Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, katılanların Purim Bayramı’nın keyif ve mutluluk içinde geçmesi dileğinde bulunarak sözlerine başladı. ‘Purim hikâyesinin içinde pek çok mucize vardır. Kralın hayatını kurtarıyorsunuz, mükâfatı yok, bu bir mucize. Gece kralın karnına ağrı giriyor, bu bir mucize. Ester’in Yahudi olduğu anlaşılmıyor, bu bir mucize. Hep mucizeler Allah tarafından yapılıyor. Allah için mucize yapmak, bizim gözümüzü kırpmak gibi bir şey. Purim Hikâyesi’nin içinde asıl yaptığımız iki büyük mucize var,’ dedi. Yahudilerin 127 ayrı şehirde yaşadığını, hepsinin birlik ve beraberlik içinde yaşamlarını sürdürmelerinin de bir mucize olduğuna değindi. Ön sıralarda oturan Sami Morhayim’e yönelerek ‘Biz elli yaş ve üstündekiler, gençler bizi anlasın istedik. Mutlaka anlayacaklar ama otuz yıl sonra, onlar elli yaşına gelince. İkinci yol ise bizim onları anlayabilmemiz. Bizler de mutlaka o yaşlardan geçtik. Unuttuğumuz şeyleri hatırlamamız için Sami Morhayim’i buraya çağırdık.’ dedi. İbrahimzadeh, Sami’yi iyi dinlemelerini ve anlamaya çalışmalarını istedi. ‘Ancak onu anlayabilir isek bu sayede buradaki boş sıraları doldurabilme gücünü seneye kendimizde bulabiliriz.’ dedi ve sözü Sami Morhayim’e verdi.

Morhayim, Cemaat Başkanı tarafından konuşma yapması için davet edildiğindeki düşüncelerini dile getirdi. Çocukluğunda Tanrı ile arasındaki hislerini, dini objelere karşı duyduğu ürpertici sorumluluğu paylaştı. Sinagoglarda büyüklerin kendi nesillerini devam ettirmek için çocukların gözlerine baktığını, aslında çocukların da büyüklerin gözlerine baktığına değindi. Çocukluğunda büyüklerinden istediği ona ve yaşıtlarına Sefer Tora’yı taşıtmaktan çok, büyüklerin önce kendilerine bakmaları olduğuna değindi. Tora kitaplarında her türlü konuya değinildiğini, herkesin de bu kitaplarda öğreneceği çok şeyin olduğunu vurguladı. Son söz olarak ‘umarım ileride buraları gösteri yapan çocuklardan çok daha fazla çocuk ve gençlerle dolar’ temennisinde bulundu.

Hahambaşı İsak Haleva, ‘Purim’den öğreneceğimiz en güzel şey Megilat Ester’dir. Gizli olanı meydana çıkarmak. Purim olaylarını ayrı ayrı inceleyecek olursak, Tanrı’nın elinin gizli olarak yer aldığını görürüz’ dedi. ‘Amida duasında Tanrı ile bütünleşiriz. Tanrım gökte nasıl bir sulh varsa bizim üstümüzde de sulhu yarat diyoruz.’ Hahambaşı, üç adım geri gitmeyi, gerçek yaşamda da sulh içinde yaşamak için gerekli olduğu benzetmesini yaptı. Herkesin bayramını kutladıktan sonra Anoten Duası okundu.

Günün sonunda Balat Ahrida Sinagog yöneticileri günün anısına kutlamaya katılan herkese Purim sepetleri hediye ettiler.