Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail ile anlaşmanın yakın olduğunun mesajları verilirken, İsrailli üst düzey bir yetkili medyada çıkan uzlaşmanın yakın olduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ve konuşmaların donduğunu belirtti
Türkiye geçen hafta, 30 Mart seçimlerden sonra İsrail ile uzlaşacağının sinyallerini verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin 2010 Mavi Marmara krizini sonlandırmak niyetinde olduğunu belirterek, “Tarafların beklentilerindeki farklar gittikçe kapanıyor, oldukça ilerleme kaydedildi ancak nihai anlaşma için yeniden bir araya gelinmeli,” dedi. Davutoğlu, İsrail’den Türkiye’nin taleplerine cevap beklendiğinin altını çizerken, “Anlaşma sağlanması yolunda pozitif bir ivme ve süreçten bahsedebiliriz,” dedi.
İki ülke arasında anlaşmanın sağlanmasının eli kulağında olduğuna dair çıkan haberler arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Hürriyet gazetesine verdiği “İsrail ve Türkiye yerel seçimlerinin hemen ardından nisan ayında uzlaşmaya varabilir,” demeci de bulunuyor.
Sabah gazetesinin haberine göre ise İsrail uzlaşma koşulu olarak Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlerin ailelerine 21 milyon dolar tazminat ödeyecek. Potansiyel anlaşmada Türkiye’nin öne sürdüğü koşullardan Gazze’ye ablukanın kaldırılması ile ilgili olarak da, İsrail Türkiye’ye özel statü vererek, Gazze haklına insani yardım ulaştırabilmesinin yolunu açacak. Faaliyetlerden Tel Aviv’e yeniden atanacak olan büyükelçi sorumlu olacak.
Öte yandan uzlaşmaları yürütenler arasında bulunan üst düzey İsrailli bir yetkili, İsrail ile Türkiye arasındaki görüşmeler için ‘donmuştur’ ifadesini kullandı. Taraflar arasında telefon trafiğinin sürdüğünü belirten yetkili anlaşma için şartların henüz olgunlaşmadığını ileri sürdü.