Bu hafta ağımıza takılanlar

Çünkü Pesah çok sesten kendi sesini duyamamak demek... Çünkü Pesah misafirler sığmadığı için komşulardan sandalye almak demek... Çünkü Pesah on gündür bu geceye hazırlanan evin sultanının yorgunluğunun "ellerine sağlık anacım" dendiğinde iki dakikada geçmesi demek... Çünkü Pesah senede sadece bir kere hamursuz çorbası içmek demek... Çünkü Pesah pudra şekerli çilek demek... Çünkü Pesah nerede ve hangi koşulda olursa olsun birlik, dirlik, aidiyet, sevgi ve aile demek... Bunları bize öğreten kadına teşekkür etmek, onun gösterdiği yoldan yürümek, yalnız olduğunu bildiğin biri varsa onu sofrana davet etmek, bayrağı gönüllü bir şekilde teslim almak demek... LİLİ BARDAVİT -http://www.lilikam.com/

İzak BARON Diğer
17 Nisan 2014 Perşembe

 

  • ÇÜNKÜ PESAH NEREDE VE HANGİ KOŞULDA OLURSA OLSUN BİRLİK, DİRLİK, AİDİYET, SEVGİ VE AİLE DEMEK...

Zil çalıyor, teker teker aile üyeleri geliyor. Evimiz çiçeklerle doluyor. Herkes çok şık, özenli, süslü ve güzel. Derken hepimiz öpüşüyoruz, bayramlaşıyoruz ve sofraya geçiyoruz. Üçüzler masada oturacak yaşa gelene kadar evin en küçüğü bendim, matsa dolu bohçayı sırtımda taşımak benim görevimdi. Ama ben büyüdüm, derken sıra yeğenlerime geldi. 

Bohçamı yıllar önce küçüğüme teslim ettim.

Sonra bir melodi başlıyor.

Dua bu. Ama eğlenceli bir dua, şarkılarla dilekler adeta beraber dans ediyor.

Masada tatlı bir karışım olan haroset, zamanında çekilen acıları temsilen acı otlar, kurban edilen hayvanı temsilen bir parça kurban eti ve gözyaşlarının sembolü sirkeli su var.

Hepsinin temsil ettiği bir duygu, bir yaşanmışlık var.

Her sene yeniden bunlardan bahsediliyor, en baştan yeniden anlatılıyor.

Çünkü Pesah geçmişe biraz ışık tutmak demek...

Ve hep aynı sorular uçuşuyor havada:

"Bu yenir mi, bu yenmez mi, o olur mu, bu olmaz mı, çikolatalı hamursuz çıkmış, aldınız mı? Kepekli de mi çıkmış, nerdeymiş"

Çünkü Pesah çok sesten kendi sesini duyamamak demek...

Çünkü Pesah misafirler sığmadığı için komşulardan sandalye almak demek...

Çünkü Pesah on gündür bu geceye hazırlanan evin sultanının yorgunluğunun "ellerine sağlık anacım" dendiğinde iki dakikada geçmesi demek...

Çünkü Pesah senede sadece bir kere hamursuz çorbası içmek demek...

Çünkü Pesah pudra şekerli çilek demek...

Çünkü Pesah nerede ve hangi koşulda olursa olsun birlik, dirlik, aidiyet, sevgi ve aile demek...

Bunları bize öğreten kadına teşekkür etmek, onun gösterdiği yoldan yürümek, yalnız olduğunu bildiğin biri varsa onu sofrana davet etmek, bayrağı gönüllü bir şekilde teslim almak demek...

Lili Bardavit

http://www.lilikam.com/2014/04/pesah.html?spref=fb

 

  • ASLINDA TAM BİR ARINMA RİTÜELİYDİ AMA ÇOCUKKEN ANLAMAK NE MÜMKÜN?

Erguvanların açtığı, mis gibi bahar kokan günlerde, evde günler öncesinden başlayan telaştan anlardım Hamursuz Bayramı'nın geldiğini... Mutfak dolapları adeta kırklanırdı, en ufak bir ekmek kırıntısı bile kalmamalıdır zira... Odalardaki tüm gardroplar ve çekmeceler düzenlenir, kullanılmayan eşyalar verilir tam bir bahar temizliği yapılırdı. Aslında tam bir arınma ritüeliydi ama çocukken anlamak ne mümkün? Sonrasında sıra yemeklere gelirdi, pırasa köftesi, ıspanak dolması, patlıcanlı sarma, ıspanak ve pırasadan, Hamursuz ve bol yumurtayla yapılan fritalalar... En önemlisini az kalsın unutuyordum meşhur Pesah keki… En çok da onun fırına verilmesini beklerdim heyecanla... Hatta annem yaparken tadına bakardım pişmemiş halini bile çok severdim... (cevizi, tarçınlı, portakallı kek) Tüm bunlar, musevi ailelerde yapılan Pesah hazırlıkları... Ben de elimden geldiği kadar gelenekleri devam ettirmeye çalışıyorum...

Suzi Barokas Fergan

http://astrolozibyzizi.blogspot.com/2014/04/hamursuz-bayram-pesah-suzi-barokas_14.html

 

  • ABD DIŞİŞLERİ BAKANI JOHN KERRY GEÇEN HAFTA İSRAİL VE FİLİSTİN’İ “WASHİNGTON’UN ZAMANININ DA BİR SINIRI VAR” DİYEREK UYARMIŞTI

Hagel’in ziyareti, ABD-Çin ilişkilerinde terazinin kefesinin gün geçtikçe Pekin lehine ağırlık kazandığını sergilemiş oldu.

Ama daha ilginci aynı tarihte İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in de Çin’de olmasıydı ve İsrail gazeteleri sıklıkla Pekin’in Ortadoğu’da gün geçtikçe güçlendiğine dikkat çekiyorlardı.

Geçen yıl İsrail-Filistin görüşmeleri başlarken aynı anda hem İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’yu hem de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Pekin’e davet eden ve ikiliyle ayrı ayrı görüşen Çin’in şimdi de Peres’i Pekin’de ağırlaması oldukça önemli.

Zira İsrail-Filistin görüşmelerinde yine tıkanma var. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçen hafta İsrail ve Filistin’i “Washington’un zamanının da bir sınırı var” diyerek uyarmıştı.

Bu ziyaretin ne anlama geldiğini aslında Peres’in Çin basınına verdiği şu mesaj en açık şekilde özetliyordu: “Çin, Ortadoğu’ya Dolar ya da Ruble olmadan, bölgenin kendi eliyle kendini koruyabileceğini göstererek büyük bir hizmet yapabilir.”

Mehmet Ali Güller

http://www.ulusalkanal.com.tr/gundem/israilin-cinden-beklentisi-makale,2336.html

 

  • TÜRKİYE’DE II.DÜNYA SAVAŞI’NDAN BERİ HÜKÜMETLERİN YAHUDİLERE PEK SICAK BİR YAKLAŞIM İÇİNDE OLDUĞUNU SÖYLEYEMEYİZ

Entelektüellerin çoğu pek çok yerde ekonomik ve siyasi başarı gösteren bir hükümetle aynı çizgide dururlar. Çoğu da milliyetçi görüşleri savunurlar ve başarılı olan partiyi desteklerler. Antisemitizmi toplumlardan söküp çıkarmak çok zordur. Fransa’da görüyoruz bunu, ekonomik krizin ve bazı değişimlerin toplumda yarattığı endişe bugün Dieudonné gibi bir demagogun çıkıp antisemit söylemlerde bulunmasına yetiyor. Türkiye’de İkinci Dünya Savaşı’ndan beri hükümetlerin Yahudilere pek sıcak bir yaklaşım içinde olduğunu söyleyemeyiz. Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle güçlü bağlar kurması ve birliğe üye olması lazım ki AB’nin temsil ettiği değerleri benimseyebilsin. AB üyeliği olmadan öncelikler başka olacaktır. Bazen de entelektüeller toplumun başka kesimlerindeki tepkilerin aynısını verirler. 20. yüzyılın en büyük düşünürlerinden biri olan ama “Yahudilerden kurtulmak lazım” diyen Heidegger buna bir örnektir.

Serge Klarsfeld (Nora Şeni)

http://www.taraf.com.tr/yazilar/nora-seni/serge-klarsfeld-onlari-sorgulamak-imkansiz-gibiydi/29310/

 

  • Netten okumalar
  • BİR GÜN BİR “YAHUDİ”, BİR “ZENCİ” VE BİR “TÜRBANLI”… - DENİZ IŞIKER BEDİR

http://www.agos.com.tr/haber.php?seo=bir-gun-bir-yahudi-bir-zenci-ve-bir-turbanli&haberid=6977

 

  • YAHUDİ İNANCINDA PESAH BAYRAMI – TUĞBA ATABAY

http://tuyam.org/index.php/hakkimizda/kadromuz/tugbaatabay/54-yahudi-inancinda-pesah-bayrami

 

  • SABAH'TAN MUSEVİLERE ŞAŞIRTAN KUTLAMA...

http://www.gazeteciler.com/gundem/sabahtan-musevilere-sasirtan-kutlama-75794h.html