Holokost döneminde Yahudi sahipleri ile birlikte ‘işkence’ gören kemanlar ve sahipleri İsrail’de Holokost Anma Günü için basılan pullarla anılacak
Bu seneki Holokost Anma Günü için özel basılan posta pullarında Yahudilerin sahip olduğu ve savaş sonrası kamplardan kurtarılan kemanlar resmediliyor.
İsrail Pul Koleksiyoncuları Birliği geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yaptığı açıklamada pulda yer alan imgelerin tarihçesinin Temmuz 1942’ye, Avusturya’daki Mauthausen Toplama Kampı’na kadar uzandığına dikkat çekti. Pulların arka planında Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’nın sonuna gönderme yapılırken, ön planda keman çalan bir Yahudi adamın resmi bulunuyor. Pulun çerçevesinde Auschwitz’in belleklerde yer etmiş giriş kapısının resmi yer alıyor.
Holokost döneminde işkence gören, öldürülen Yahudiler toplama kamplarındaki dönemin Yahudi sanatçılarının besteledikleri müziklerde sıkça tasvir edildi. İsrail Pul Koleksiyoncuları Birliği’ne göre müzik Yahudiler için adeta zalim bir dünyada insani yönlerini gösterme, gerçeklerden bir nebze de olsa kaçma ve özgürlüğe duydukları hasreti ifade etme şekliydi.
Lodz, Krakow, Varşova, Vilna ve Terezin’deki çalışma ve toplama kamplarında birçok müzik etkinliği gerçekleşiyordu. Bir dönem Nazi asker ve subaylarını eğlendirmek ve de kampa yeni gelen mahkumları ‘karşılamak’ için Auschwitz’de aktif altı müzik orkestra grubu bulunuyordu. Treblinka, Majdanek, Lodz ve Sobibor’da da daha ufak çaplı orkestralar müzik yapıyordu.
Savaş sırasında, Almanlar Yahudilerin sahip olduğu birçok kemana el koymuştu. Bu kemanların bazıları savaş sona erdikten sonra hasar görmüş bir halde bulunmuştu. Bazı kemanların üzerlerinde elle işlenmiş Davud’un Yıldızı simgesi bulunuyordu.
İsrail Pul Koleksiyoncuları Birliği’nin açıklamasında bu özel basım pullar sayesinde kurtarılan kemanların 70 yıllık sessizliğin ardından yeni bir hayata ve sese sahip oldukları ifade edildi.