Batı Şeria’dan Auschwitz’e

Filistinli öğrenciler; neden Auschwitz’i ziyaret ettikleri sorusunu “sadece eğitim amaçlı” şeklinde cevapladılar.

Dünya
29 Nisan 2014 Salı

Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nde bir grup Filistinli üniversite öğrencisi hocaları Prof. Muhammed Dajani liderliğinde Auschwitz’i ziyaret etti.

Holokost kurbanlarını anmak için dünyanın dört bir köşesinden gelen öğrenci gruplarının bu kampı ziyaret etmesi son derece doğal, ancak Filistinli öğrencilerin bu ziyareti politik açıdan Batı Şeria ve Arap dünyasında son derece hassas bir konu.

Batı Şeria’daki El Kuds (Kudüs) Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinden İsa Camel’e ilk olarak ‘Auschwitz’i ziyaret etmek ister misin?’ diye sorulduğunda  Filistinli genç, bir an için milliyetçi duyguları ile akademik eğitiminin gerektirdiği tarafsızlık prensibi arasında kalmış.

Ancak tarih ve öğrenme merakı bu ikileme baskın çıkmış ve genç master öğrencisi bir grup arkadaşı ile birlikte Auschwitz gezisine katılmış.

27 Filistinli öğrencinin Auscwitz ziyareti bir Alman sosyal kuruluşu olan Hearts of Flesh not Stone, Alman Schiller Üniversitesi ve İsrail Negev’deki Ben Gurion Üniversitesi tarafından finanse edildi.