Yom Aşoa anıldı

Holokost
30 Nisan 2014 Çarşamba

Her yıl düzenlenen Soykırım Anma Günü, İsrail’de yılın en ciddi ve hüzünlü günlerinden biri

19 Mart 1944’de Nazi Almanya’sının Macaristan’ı işgaliyle 600.000 Yahudi çalışma ve ölüm kamplarına sürgün edilerek öldürüldü. Yalnızca 100.000 Yahudi’nin hayatta kalmayı başardığı bu kıyımın 70. yılı, başta İsrail olmak üzere törenlerle anıldı. Yom Aşoa her yıl İsrail’in Bağımsızlık Günü’nden bir hafta öncesine denk gelecek şekilde, Yahudi takviminin Nisan ayının 27’sinde anılıyor.

Soykırım süresince altı milyon Yahudi, Nazi subaylarının ve işbirlikçilerinin elinde can vermiş ve Soykırım dünyadaki Yahudi nüfusunun üçte birinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı. Günümüzde İsrail’de yaklaşık iki yüz bin yaşlı Soykırım kurtulanı yaşıyor.

Pazar akşamki ana anma töreni Kudüs’teki Soykırım Müzesi Yad Vaşem’de altı Holokost kurtulanının, altı milyon kurbanı temsilen meşaleler yakmasıyla gerçekleşti. Altı kişiden her birinin kişisel hikayesinin paylaşıldığı videolar gösterildi. Tören boyunca İsrail bayrağı yarıya indirildi.

Törende konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın tüm dünyada yarattığı tehdidi hatırlatarak, dünyanın Soykırım’dan alması gereken dersi alıp almadığına emin olmadığını söyledi. Netanyahu, İran’ın İsrail’i yok etme amacı taşıdığını ekleyerek tüm dünya liderlerine İran’ın nükleer silahsızlanması ile ilgili geri adım atmamaları çağrısında bulundu.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de, Soykırım sırasında kendi ailesinin yaşadığı kayıplardan bahsettikten sonra İsrail’in o günlerin tekrarlanmaması için caydırıcı bir güç olduğunu ve güçlü bir İsrail Devleti’nin antisemitizm terörüne karşı verilmiş en iyi cevap olduğunu belirtti.

Restoran, kafe ve her türlü eğlence yerinin bir günlüğüne kapatıldığı anma günü boyunca ülkedeki radyo ve televizyon kanallarının çoğu yayınlarını Soykırım belgeselleri, kurtulanlarla söyleşiler, ağırbaşlı ve dinsel müziklere ayırdılar.

Pazartesi sabahı tüm İsrail’de sirenlerin çaldığı iki dakika boyunca, araçlar durdu ve insanlar ulusal saygı duruşunda bulundu. Aralarında İsrail meclisi Knesset’in de bulunduğu çeşitli yerlerde Soykırım kurbanlarının tümünün isimlerinin okunduğu törenler yapılırken, okul öğrencileri geleneksel olarak beyaz giyerek okullarda anma merasimleri düzenlediler.

ABD Başkanı Barack Obama  dünya kamuoyunu Holokost’un anısına hürmeten antisemitizmin kök saldığı her yerde mücadeleye çağırdı. Beyaz Saray, Obama’nın, “Yom Aşoa’da ülkemdeki, İsrail’deki ve dünyadaki her inançtan insanla birlikte, Nazi zulmü altında hayatını kaybeden 6 milyon masum Yahudi erkek, kadın ve çocuğu hatırlıyoruz ve ‘Bir daha asla’ sözlerine ebedi bir anlam yüklüyoruz,” açıklamasına yer verdi.

 

Abbas: “Holokost yeniçağın en alçak suçudur”

Filistin Lideri Mahmud Abbas, ilk kez Naziler tarafından öldürülen altı milyon Yahudi’nin ailelerinin acısını paylaştığını ifade etti. Abbas, “Holokost’ta Yahudilerin başına gelenler bu modern çağda insanlığa karşı işlenmiş en alçak suçtur,” dedi. Abbas açıklamasını, “Filistin halkı olarak adaletsizlik ve zulümden çok acı çektik, barış ve özgürlükten uzak kaldık. Bu tip suçlara maruz kalanlar için adaletsizlik ve ırkçılığın kalkmasını ilk önce biz talep etmeliyiz. İsrail hükümetine bu fırsatı kaçırmadan yan yana, güvenli ve barış içinde yaşayacağımız iki devletli çözümü sonuçlandırma çağrısı yapıyoruz,” diyerek sonlandırdı. İsrail Başbakanı Netanyahu Abbas’ın mesajını bir halkla ilişkiler hareketi olarak yorumladı. Netanyahu, Abbas’ın Holokost’u tanımayan ve İsrail’i yok ederek yeni bir Holokost’u yaratmak isteyen Hamas ile gerçek barış arasında seçim yapması gerektiğini söyledi.