İsrail’de ‘ulus devlet’ tartışması

İsrail meclisi üyeleri, Arap aktivistler, sanatçılar, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ülkeyi ‘Yahudi milletinin vatanı’ olarak tanıyan yasa teklifini Knesset’e getirmesini protesto ettiler.

Dünya
2 Mayıs 2014 Cuma

Kanun teklifi ülkede yaşayan Araplar arasında büyük tartışma konusu oldu.

Hali hazırda, İsrail’de yaşayan kişiler  ister Arap olsun ister Yahudi, İsrail vatandaşı olarak kabul ediliyor ve anayasal haklar olarak tam bir eşitlik söz konusu.

Yedioth Aharonot gazetesinin verdiği haberde, kanunun detayları hakkında bilgi verilmemekle beraber kanun teklifinin Yahudi vatandaşlara farklı avantajlar sağlayacağından söz ediliyor.

Kanun teklifine tepkisini dile getiren İsrailli ünlü Arap aktör Muhammed Bakri basına şöyle konuştu: “Bu ülke sadece Yahudilerin ülkesi değil, hepimizin ülkesidir.”

İsrail’in ünlü Arap milli futbolcusu  Abbas Şuan da kanun teklifini sert bir şekilde eleştirdi.

Böyle bir kanunun  İsrailli Arapları rencide etmek ile kalmayacağını toplumun fertleri arasına kabul edilemez bir adaletsizlik getireceğini savunan İsrailli futbolcu, Netanyahu’ya çağrıda bulunarak; Başbakan'ın böyle konular ile kafa yoracağına, çok daha önemli bir konu  olan İsrail –Filistin barışına odaklanmasını tavsiye etti.

 

İsrail meclisi Knesset’in Arap milletvekili Ahmet Tibi ise kanun teklifine “ Burası bizim evimiz, ulusumuz ve toprağımız hiçbir kanun burada doğmuş olduğumuz gerçeğine muhalefet edemez,” şeklindeki sözleri ile tepki verdi.