Ukrayna kaynıyor

Ukrayna’daki kriz nedeni ile Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Ülkenin doğusunda protestolar devam ederken şiddet olayları hız kesmiyor

Dünya
2 Mayıs 2014 Cuma

MOSKOVA'YA YENİ YAPTIRIMLAR 

Ukrayna krizi sürerken ABD ve müttefikleri Rusya’ya karşı yaptırımlarını genişletti. Söz konusu yaptırımlar Putin ve yakın çevresinin mal varlığını ve Rusya’nın askeri teknoloji edinme kapasitesini hedef aldı. Yaptırımlar kapsamında Putin ile birlikte yedi kişiye vize yasağı getirilirken söz konusu kişilere yakın on yedi firmanın varlıkları donduruldu. Bununla birlikte askeri amaçla kullanabilecek teknolojilerle ilgili olarak Rus firmalara yeni lisans verilmeyeceği, eski lisansların da iptal edilebileceği belirtildi.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’yı Cenevre’de kabul edilen uluslararası anlaşmaya uymamakla suçladı. Obama konuşmasının devamında Rusya’nın güney ve doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı grupları desteklediğine dair kanıtlar bulunduğunu ekledi.

Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk Rusya’nın üçüncü dünya savaşı başlatmak istediğini söyledi. 

Rusya Dışişleri Bakan Müsteşarı Sergey Ryabkov yaptırımlara karşı Rusya’nın acı bir karşılık vereceğini iddia etti. Avrupa Birliği’nin de bu hafta içinde Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulaması bekleniyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise Rusya’ya her türlü yaptırıma karşı çıktığını yineledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden geçen hafta Ukrayna ziyareti sırasında Ukrayna’ya 50 milyon dolarlık yardım ve Rusya’nın enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltıcı önlemlerde bulunma sözü verdi. Ukrayna’dan gelen antisemit saldırı ve eylem haberlerine karşı da Biden Ukrayna’da antisemitizme, yolsuzluğa ve bağnazlığa yer olmadığını söyledi.

UKRAYNA YAHUDİLERİ GÖZLERİNİ İSRAİL’E ÇEVİRDİ

Antisemit olayların artışı etnik olarak bölünmüş Ukrayna’da Yahudi nüfusunun geleceğinin sorgulanmasına yol açıyor. Bu endişe, şu anda olası bir Rus işgaline karşılık pekişmiş durumda.

Sadece geçtiğimiz hafta içerisinde, bir sinagog yakılmaya çalışıldı, Lubaviç Rebbe’nin kardeşi olan Dov Ber Schneerson’un mezarına zarar verildi ve Holokost anıtı yağmalandı. Dahası, sonradan yalanlansa da Yahudilerin kendilerini, Rus yanlısı yetkililere kayıt ettirmesini gerektiğini söyleyen broşürlerin dağıtılması korkusu yayıldı.

İsrail’e göç etmek isteyenlere yardım eden Sohnut grubundan Alexander Ivanchenko “Sayısını vermek zor fakat İsrail’e aliya yapmak isteyenlerin sayısı sürekli artıyor,” dedi.

Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde İsrail’e göç eden Ukraynalı sayısı 221 iken, bu sene ilk çeyrek sayısı 375.

‘DEĞERLİ REHİNE’ GAZETECİ SERBEST

 

Rusya yanlısı ayrılıkçıların alıkoydukları sekiz Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerini basın karşısına çıkarmasının yankıları sürüyor. AGİT esirlerinden birini sağlık sebebiyle serbest bırakan Rus yanlıları, geçen hafta da doğu şehri Slavyans’da İsrail ve ABD pasaportuna sahip bir gazeteciyi dört gün esir tuttuktan sonra serbest bırakmıştı. Bu iki vatandaşlığı nedeniyle ‘değerli rehine’ addedilen ve Ukrayna casusu olduğu gerekçesiyle tutsak edilen 33 yaşındaki Vice News muhabiri Simon Ostrovsky’nin serbest bırakılması için ABD ve İsrail Dışişleri Bakanlığı dışında Ukrayna Yahudi cemaati de seferber olmuştu.

Pazartesi günü ise Ukrayna’nın en yoğun nüfuslu Kharkiv şehrinin belediye başkanı Yahudi asıllı Hennady Kernes, Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından sırtından vuruldu. Hayat mücadelesi veren Kernes krizin başlarında Rusya yanlısı bir tutum sergilemiş ancak sonradan Kiev hükümetine bağlılığını dile getirerek duruş değiştirmişti.