Türkiye’nin büyüme tahmini yükseldi

Avrupa Komisyonu, bahar ekonomik tahminler raporunda Türkiye’nin 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,6’ya, 2015 büyüme beklentisini yüzde 3,3’e yükseltti

Ekonomi
7 Mayıs 2014 Çarşamba

Komisyon’un üç ay önce yayınlanan bir önceki raporunda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceği öngörülmüştü.

Raporda, Türkiye’nin geçen yıl yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğü fakat sonbahardan itibaren piyasa şartları ve siyasi gelişmelerin önümüzdeki iki yıla ilişkin beklentileri olumsuz etkilediği belirtildi. Raporda, geçen yıl Türk lirasında görülen değer kaybı enflasyonu beslese ve tüketicilerin alım gücünü kısıtlasa da dış talep noktasında ekonominin dengesini bulmasına yardımcı olduğu vurgulandı. Raporda Türkiye ekonomisine ilişkin, Mayıs 2013 ve Ocak 2014 arasında piyasalarla ilgili ve siyasi gelişmeler, nihai iç talebi önemli ölçüde düşürecektir. Türk lirasındaki değer kaybının iç fiyatlara yansıması, özel tüketimi ve kamu harcamalarını reel olarak geriletecektir. Daha yüksek faiz oranları, hane halkı borçlanmasını düşürmeye yönelik bazı makro ihtiyati tedbirler ve dolaylı vergilerdeki yükseliş tüketici harcamalarını vuracaktır. Kredilerdeki büyüme zaten mart ve nisan aylarında fark edilir şekilde yavaşladı. Özel sektör yatırımları, sıkılaşan finansal koşullar ve şirketlerin döviz borçlarıyla kötüleşen bilançolarıyla dizginlenecektir değerlendirmesi yapıldı.

TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBI, EKONOMİNİN YENİDEN DENGELENMESİNİ SAĞLAYACAK

Buna karşın Türk lirasındaki değer kaybının, Türkiye’de üretilen mal ve hizmetlerin uluslararası rekabet gücünü artırdığı ve ekonomiyi yeniden ihracata yönlendirdiğine dikkati çeken raporda, bu durumun Türkiye’nin ihracat pazarlarındaki toparlanmayla iç talepteki yavaşlamayı kademeli olarak telafi edeceği ve ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacağı ifade edildi. Komisyon, net ihracatın olumlu katkısıyla bu yıl yüzde 2,6 büyümesini beklediği Türkiye’nin gelecek yıl iç piyasadaki kademeli toparlanmanın da etkisiyle yüzde 3,3’lük büyümeyi yakalayacağı tahmininde bulundu.

Komisyon Türkiye’de geçen yıl yüzde 9,8 düzeyindeki işsizlik oranının bu yıl yüzde 10,5 ve gelecek yıl yüzde 10,4 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor. Komisyon, 2013’te yüzde 7,5 olan enflasyonun 2014’te yüzde 8,6’ya çıktıktan sonra 2015’te yüzde 7,4’e gerilemesini, geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 7,6’sı düzeyindeki cari açığın da hızla azalarak bu yıl yüzde 6’ya ve gelecek yıl yüzde 3,9’a ineceğini öngörüyor.

Komisyona göre Türkiye’nin geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1,6’sı düzeyindeki bütçe açığı ise bu yıl yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 2,5 ile yüzde 3 seviyesinin altı olarak belirlenen Maastricht ekonomik kriterlerine uygun seyredecek.

2014’TE AVRO BÖLGESİ YÜZDE 1,2 BÜYÜYECEK

Avrupa Komisyonu, Avro bölgesinin yüzde 1,2 olan 2014 büyüme tahminini bir önceki raporuna göre değiştirmezken 2015 büyüme tahminini yüzde 1,8’den 1,7’ye indirdi. Avrupa Birliği’nin (AB) bu yıl yüzde 1,6 ve gelecek yıl yüzde 2 büyümesini bekleyen komisyona göre, 2014’te birlik içinde en hızlı büyüyen ekonomiler yüzde 3,8’le Letonya, yüzde 3,3’le Litvanya ve yüzde 3,2’yle Polonya olacak. Bu yıl, AB’nin büyük ekonomilerinden İngiltere’nin yüzde 2,7, Almanya’nın yüzde 1,8, İspanya’nın yüzde 1,1, Fransa’nın yüzde 1 ve İtalya’nın yüzde 0,6 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Komisyon’a göre altı yıldır küçülen Yunanistan ekonomisi bu yıl yüzde 0,6’yla büyümeye dönecek. AB içinde yüzde 4,8’le Kıbrıs Rum kesimi ve yüzde 0,6’yla Hırvatistan, küçülmeye devam eden üye ülkeler olacak.