Global antisemitizm raporunu yayınlayan ADL, dünya çapındaki Yahudi düşmanlığı ile ilgili çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye’deki antisemitizm İran’dakinden bile yüksek
EN YÜKSEK ORAN ORTADOĞU’DA
İftira ve İnkârla ile Mücadele Derneği ADL,101 ülkede 53 bin kişi ile görüşerek, altı aylık bir çalışmanın sonucunda yayınladığı raporda dünyadaki antisemitizm seviyesini rakamlarla ortaya koydu. Rapora göre, dünyanın yüzde 26’sı antisemit görüşlere sahipken bu oran Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yüzde 74’e çıkıyor.
MALUMUN İLANI
Türkiye’de de özellikle basında kendini gösteren antisemitizmdeki artış ADL raporuna da yansıdı. Bölgede İsrail dışında en yüksek Yahudi nüfusuna sahip olan Türkiye’de antisemitizm oranı yüzde 69 olarak rapora yansırken, İsrail’i haritadan silme söylemini hükümet olarak benimsemiş İran’da bu oran yüzde 56 oldu.
İftira ve İnkâr ile Mücadele Birliği’nin (Anti Defamation League - ADL) dünya çapında 101 ülkede yaptığı anket antisemitizmin yaygınlığını rakamlarla ortaya koydu. Yahudilerle ilgili on bir olumsuz stereotip önermenin en az altısına katılanları antisemit görüşe sahip olarak niteleyen anket, 53 bin kişinin cevaplarına dayandırıldı. Altı ay süren çalışmanın sonuçları geçen hafta ADL Başkanı Abraham Foxman tarafından açıklandı. Anketin çarpıcı sonuçlarından bazıları şöyle:
Dünya nüfusu genelinde yüzde 26’lık kesim antisemit görüşlere sahip. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde (MENA) Yahudi karşıtlığı beklentiler ışığında yüzde 74 gibi yüksek oranlarda seyrederken, II. Dünya Savaşı’nda Yahudi nüfusunun neredeyse tamamını kaybeden Doğu Avrupa’da oran genelin üzerinde yüzde 34 çıktı. En düşük orana -yüzde 14- Okyanusya’da rastlanırken, Amerika’da oran yüzde 19 oldu. Dünya nüfusunun yüzde 75’i hayatında hiçbir Yahudi ile karşılaşmamış. Daha ilginci ise söz konusu yüzde 26’lık ‘antisemit’ kesimin yüzde 70’inin daha evvel hiçbir Yahudi ile tanışmamış olması. Anketin en şaşırtıcı sonucu İsrail’i haritadan silme söylemi hükümetçe benimsenmiş İran’da antisemitizm oranının yüzde 56’da kalması. Bölgede İsrail dışında en yüksek Yahudi nüfusuna sahip olan Türkiye’de ise oran yüzde 69 seviyesinde. Dünyanın yüzde 23’ünü oluşturan Müslüman nüfusun yüzde 49’u antisemit görüşteyken bu oran yüzde 33’lük Hıristiyan nufüsta yüzde 24.
ADL’nin çalışmasının ana tespitlerinden birisi de Yahudi karşıtlığı ile İsrail karşıtlığı korelasyonunun yalnızca MENA ülkelerinde yüksek olması (yüzde 75 ila 90). Örneğin antisemitizm endeksinin yalnızca yüzde beş olduğu Hollanda’da İsrail ile ilgili olumsuz düşüncelere sahip olanların oranı yüzde 43. Çalışmanın bulgularından antisemitizmin nedeni veya bahanesinin Ortadoğu sorunu olduğuna dair kesin bir sonuç çıkmadı.
Anket yaşlı insanların, Yahudilerle hiç karşılaşmamışların ve eğitim seviyesi düşük olanların (bunun tek istisnası MENA ülkeleri) daha fazla antisemit görüşte olduklarını ortaya koydu.
Endişe veren sonuçlardan en önemlisi ise Holokost’u yalnızca dünyada yüzde 54’lük bir kesimin duymuş olması. Daha kötüsü ise duyanların yüzde 32’sinin Holokost’un gerçekliğine inanmaması. (MENA’da ise oranlar sırasıyla yüzde 38 ve 63.)