Üç günlük Ortadoğu gezisi kapsamında pazar günü İsrail’e giden Papa Francis, İsrail ve Filistin’in karşılıklı olarak birbirilerini tanıması ve barışın sağlanması yönünde mesajlar verdi
Papa Francis üç günlük Ortadoğu gezisi kapsamında Ürdün ve Filistin topraklarına yaptığı ziyaretlerin ardından pazar günü İsrail’e gitti. Katoliklerin ruhani lideri, Ben Gurion Havaalanı’nda resmi törenle karşılandı. Papa tören sırasında barış çağrısında bulunarak Brüksel’de Yahudileri hedef alan ve ölümle sonuçlanan silahlı saldırıyı da kınadı. Papa’yı karşılayan İsrail Devlet Başkanı Peres, “Sizi, tüm Yahudiler ve İsrail’de yaşayan tüm insanlar adına karşılıyorum,” diyerek selamladı. Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu’dan sonra konuşan Papa, İsrail ve Filistinlilerin barış içinde yaşamaları için adil çözümler arayan yetkililerin bu amaç uğruna çalışmaktan vazgeçmemelerini istedi.
Papa ev sahiplerine teşekkür ederken İsrail’in devlet olarak varlığı ve sınırlarının uluslararası meşrutiyetinin tanınmasının yanı sıra Filistinlilerin bir millet olarak kabul edilmesi ve dolaşım hakkına sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi.
Papa Francis, barış için umudu olduğunu belirtirken, kutsal şehir Kudüs’ün süregelen siyasi sorunlardan zarar gördüğüne dair üzüntüsünü dile getirdi. Francis ayrıca ‘insanlığın içine battığı kötülüğün derinliğini simgeleyen’ Holokost’u kınadı. Peres de törende yaptığı konuşmada kendisini ve Filistin lideri Mahmud Abbas’ı Vatikan’a davet eden ve barış için dua eden Papa’yı överek, “Barış özveri gerektirse de, savaşmak yerine barış için özveride bulunmak tercih edilir,” dedi. Peres, geçtiğimiz cumartesi günü Brüksel’de meydana gelen saldırıya ilişkin Papa’dan antisemitizmle mücadeleye destek vermesini talep ederek sözlerine şöyle devam etti: “Antisemitizm barındıran her türlü ifadeye karşı sergilediğiniz duyarlı ve kararlı tutumunuz için size minnettarız. Brüksel’de Yahudi Müzesi’nde sadece Yahudi oldukları için masum insanlar öldürüldü. Bu olay kabul edilemez.”
Başbakan Netanyahu Papa’yı ağırlarken ziyaretin, tarihsel bağları 2 bin yıl öncesine dayanan Hıristiyan ve Yahudi toplumları arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağını belirtti.
Ziyaretinin son gününde Ağlama Duvarı, Tapınak Tepesi ve Yad Vaşem Soykırım Müzesi’ni ziyaret eden Papa, bu ziyaretlerin ardından yeniden Netanyahu ve Peres ile yeniden bir araya geldi. Pazartesi akşamı İsrail’den ayrılan ruhani lider, son olarak Ortadoğu barışı için tarafların birlikte çalışarak en kısa zamanda bir çözüm bulmaları dileğini yineledi.