ABD Dışişleri Bakanlığı, El Fetih ve Hamas’ın birleşmesiyle kurulan birlik hükümetinin ardından, Filistin’e yönelik mali yardımlara devam edeceğini ancak yeni hükümetin politikalarını yakından izleyeceklerini açıkladı.
ABBAS’TAN VAATLER
Son dakika çıkan krizlere rağmen pazartesi Ramallah’ta yemin ederek kurulan Filistin birlik hükümetinin altı ay içinde genel seçimlere gitmesi bekleniyor. Mahmud Abbas, yeni hükümetin İsrail’i tanıyacağını, şiddeti önleyeceğini ve daha önceki anlaşmalara uyacağını belirtti.
ABD’DEN YARDIMLARA DEVAM
1993’te terör örgütü ilan ettiği Hamas’ın yer aldığı yeni Filistin hükümeti ile çalışacağını açıklayan ABD, Filistinlilere yönelik mali yardımlarını sürdüreceğini belirtti. Washington yönetimi, yeni hükümetin politikalarını ise yakından izleyeceğinin altını çizdi.
İSRAİL’DEN SERT TEPKİ
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yeni Filistin hükümetine ve Batı’nın bu birleşmeyi onaylamasına tepkisi ise sert oldu. Netanyahu, özellikle Avrupa’da terörün arttığı bir dönemde İsrail’i yok etmek isteyen Hamas’ın desteklenmesine tepki gösterdi.
ABD Filistin hükümetiyle çalışacak
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, El Fetih ve Hamas’ın birleşmesiyle kurulan birlik hükümetinin kurulmasının ardından Filistin’e yardım etmeye devam edeceklerini ancak hükümetin politikalarını yakından izleyeceklerini açıkladı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin yeni kurulan Filistinli birlik hükümetiyle çalışmayı planladığını belirtti.
El Fetih-Hamas birlik hükümeti pazartesi günü Ramallah’ta yemin ederek resmen ilan edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yeni kurulan hükümette Hamas üyelerinin bulunmadığını, bu nedenle ABD’nin birlik hükümetiyle çalışmayı planladığını açıkladı.
Psaki düzenlediği basın toplantısında, “Şu anda niyetimiz yeni kurulan hükümetle çalışmak ancak Filistin lideri Mahmud Abbas’ın bugün üstüne basarak tekrarladığı politikaları takip edip etmediklerini yakından izleyeceğiz,” diye konuştu.
El Fetih-Hamas hükümetinin teknokrat geçiş hükümeti olduğunu kaydeden Psaki, Abbas’ın yeni hükümetin İsrail’i tanıyacağı, şiddeti önleyeceği ve daha önce imzalanan anlaşmalara uyacağını teyit ettiğini bir kez daha yineledi. Psaki Filistinlilere yardım etmeye devam edeceklerini, bir yandan da politikalarını yakında takip edeceklerini vurguladı.
Pazartesi günkü yemin töreni, nisan ayında geçiş hükümeti kurmak için birlik anlaşmasının imzalamasından beş hafta sonra gerçekleşti. Hükümetin altı ay içinde genel seçimlere gitmesi bekleniyor.
Yeni kurulan hükümet 2007 yılından beri sorun yaşayan El Fetih ve Gazze’yi elinde tutan Hamas arasındaki sorunların çözüldüğünün göstergesi olarak algılandı.
Birlik hükümeti pazartesi günü erken saatlerde Hamas’ın, Abbas’ın Dışişleri Bakanı olmasında ısrarcı olduğu Riyad al-Malik’yi kabul etmemesi üzerine tehlikeye girmiş ve Hamas kurulacak hükümeti tanımayacağını duyurmuştu.
Pazartesi günü toplanan İsrail Güvenlik Kurulu birlik hükümetiyle müzakerelere girmeme ve Filistinliler tarafından yapılacak seçimlere Hamas’ın katılması halinde bunu reddetme kararı aldı.
Üç saatlik görüşmenin ardından kurul, “İsrail bir terör örgütünün seçimlere katılımı engellemek için uluslararası arenada çalışmalarına devam edecek,” açıklamasında bulundu.
Knesset’teki Dış İlişikler ve Savunma Komitesi’nin toplantısında konuşan Netanyahu, “İslami terör Avrupa’da gittikçe yayılıyor. Bunun son örneğini Brüksel’de gördük. Ne gariptir ki Brüksel’deki saldırıyı ağır dille kınayan tüm liderler şimdi bir terör örgütü olan ve İsrail’i yok etmek isteyen Hamas’ın kurduğu hükümete karşı oldukça samimi bir tavır içinde yaklaşıyorlar. Bu tarz olaylar barışı değil terörü güçlendirir,” diyerek tepkisini dile getirdi.
Abbas ise cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in her ay Filistin Yönetimi için topladığı 100 milyon dolarlık vergi ve gümrük miktarını göndermemek gibi bir takım cezalandırıcı önlemler alması halinde buna karşılık vereceklerine ve ödenen paranın kendilerine ait olduğuna dikkat çekti.
İsrail, Abbas’ın Gazze’yi yönetimi altında tutan Hamas ile 23 Nisan’da Filistin’de tek yönetim konusunda uzlaşmaya varması üzerine barış müzakerelerini askıya almıştı.
Kerry: “İsrail’in birleşmeye verdiği karşılık uygun”
ABD Dışişleri Bakanı Kerry barış sürecinin bir sonuç doğuramamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken ABD’nin süreci ilerleteceğine söz verdi
Geçen hafta PBS kanalına verdiği bir röportajda mevcut İsrail yönetiminin dış siyasetini savunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD önderliğindeki barış sürecinin sonuç vermemesinden hayal kırıklığı duyduğunu ve İsrail’in Hamas ve El Fetih arasındaki birlik anlaşmasına verdiği karşılığın ‘uygun’ olduğunu belirtti.
1993’te Hamas’ı terör örgütü olarak niteleyen Washington, Hamas’a o tarihten bu yana İsrail Devleti’ni tanıması ve şiddeti durdurması için çağrıda bulunuyor.
Kerry İsrail’in tıpkı ABD gibi yeni oluşacak birlik hükümetinin yapısını ve tabiatını görmeyi beklediğini belirtti. ABD’nin görevinin süreci ilerletmek olduğunu vurgulayan Kerry, belli şartların oluşması durumunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas’ın barış masasına dönmeye istekli olduklarını da sözlerine ekledi.
Barış olur mu sorusuna ise Kerry’nin yanıtı şöyle oldu: “İsrailliler ve ABD için elzem olan İsrail’in güvenliğinin, daha iyi şekilde korunması için barış yolu bulunmalıdır. Filistinlilerin hakları ve devlet statüsü kazanmaları için siyasi bir süreç ise zorunludur. Bölgede hayatı yönlendiren işte bu başlıca iki arzu ve ümittir.”