Bir internet sitesinde fotoğraflarımı benden izin almadan yayınlıyorlar. Bunu engellemek için ne yapabilirim?
Fotoğraflarınızın sizden izin alınmaksızın yayınlanması özel hayatınızın gizliliğinin ihlal edilmesidir. Bu konu 5651 sayılı Kanunun 9/A maddesinde düzenlenmiştir Buna göre internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir. Yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam adresi (URL), hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilir. Bu bilgilerde eksiklik olması hâlinde talep işleme konulmaz. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere derhâl birliğe bildirir, erişim sağlayıcılar bu tedbir talebini derhâl, en geç dört saat içinde yerine getirir. Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak (URL şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanır. Ayrıca, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatınızın gizliliğinin ihlal edildiğinden bahisle erişimin engellenmesi talebinizi talepte bulunduğunuz saatten itibaren yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin kararına sunmanız gerekir. Bu talebiniz üzerine hâkim, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na gönderir; aksi hâlde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkar.
İşimden istifa ettim. Eski patronum ısrarla çalışma belgesini vermiyor, istifa ettiğim için bu belgeyi alamayacağımı söylüyor. Bu doğru mu? Yeni başlayacağım işyeri de bu belgeyi görmek istiyor. Ne yapabilirim?
Çalışma belgesine ilişkin kurallar 4857 sayılı İş Kanunu’nun 28. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; “İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir.” Burada işten ayrılmanızın ne şekilde olduğunun bir önemi olmayıp, istifa etmiş olsanız da çalışma belgesi verilmelidir. İlgili maddeye göre, çalışma belgesinin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir. Tazminat isteyebilmeniz için çalışma belgesinin vaktinde verilmemesinden zarar gördüğünüzü ortaya koymanız gereklidir. Ayrıca, İş Kanunu’nun 99/C maddesinde yukarıda bahsi geçen 28. maddeye aykırı olarak çalışma belgesi düzenleme yükümlülüğüne aykırı davranan veya bu belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazan işveren veya işveren vekiline ceza verileceği belirtilmektedir. Bu durumda işveren veya işveren vekiline verilecek olan ceza her işçi için 122 Türk Lirası idari para cezasıdır.
Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.