5 Haziran, İsrail’de Altı Gün Savaşı, Arap Dünyasında Haziran savaşı ya da Al Nakşah (Sükût-u hayale uğrama) ismi ile bilinen savaşın başlamasının 47. yıldönümüdür.
Başlangıcı 5 haziran olan bu savaş dünyada en kısa süren savaşlardan biridir; sadece altı gün sürmüştür.
İsrail dört bir yanından Mısır, Ürdün, Suriye ve Irak ordularının saldırısına uğramasına rağmen altı gün içinde tüm düşman unsurlarını etkisiz hale getirerek savaşı kazanmıştır.
Altı Gün Savaşı Arap-İsrail çatışmasının dönüm noktası olarak tarihe geçmiştir.
Bu savaştan sonra İsrail, Batı Şeria, Gazze Şeridi, Kudüs’ün doğu kesimi ve Sina Yarımadası’nı da ele geçirmiştir.
İsrail daha sonra yaptığı çeşitli anlaşmalar ile Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Sina yarımadasından geri çekilmiştir.
Ancak 1967’de doğusu ile birleşerek İsrail’in resmi başkenti ilan edilen Kudüs şehri için halen bir ortak zeminde anlaşma sağlanamamıştır.
Altı Gün Savaşı o zamanlar tüm dünyayı etkisi altına alan Soğuk Savaş’ın taraflarını da derinden etkilemiştir.
İsrail’in o zamana kadar son derece kısıtlı aldığı Batı yardımı ile nispeten eski model silahlar ile kendinden sayıca çok daha üstün, gelişmiş Rus silahları ile donatılmış Arap ordularını altı gün içinde yenilgiye uğratması bir anlamda Rusya ve ABD’yi de hayrete düşürmüştür. Savaş, İsrail’i Ortadoğu’da hesaba katılması gereken bir güç yapmıştır.
Savaşın sonucu bir anda dünyanın ilgisini 1948’de kurulmuş bu küçük ülkeye çekerken, dedikodular da yayılmaya başlamış, savaşta İngiliz ve ABD birliklerinin İsrail’e yardım ettiği iddia edilmiştir.
Ancak tüm bu dedikodu ve söylentiler İsrail ve Batı tarafından yalanlanmıştır.
Savaşın bir diğer sonucu da o zamana kadar Irak, Ürdün, Mısır, ve diğer Arap ülkelerinde yaşayan Yahudilerin ülkelerini terk etmek zorunda bırakılmalarıdır.