Audi otomobil sanayi şirketinin geçmişte Almanya’nın Nazi rejimi ile işbirliğinde bulunduğu, temerküz kamplarından binlerce tutsağı zoraki işçi olarak çalıştırdığı açığa çıktı
Audi tarafından Martin Kukowski ve Rudolf Boch adlı tarihçilere yaptırılan araştırma sonucunda 1932’de kurulan otomobil üretim şirketi Auto Union’un, tutsakları insani olmayan koşullar altında çalıştırdığı için binlercesinin ölümüne sebep olduğu ortaya çıktı. Araştırmada, Nazi SS’lerin kurdukları yedi çalışma kampından 3700 kişinin otomobil üretiminde çalıştırılmak üzere gönderildiği belirtilmekte. Ayrıca temerküz kamplarında bulunmayan 16.500 kişinin de Saksonya bölgesindeki Zwickau ve Chemnitz’de kurulmuş Auto Union fabrikalarına çalışmak üzere gönderildikleri gerçeği ortaya çıkarıldı. Araştırmada bu kişilerin dörtte birinin Yahudi oldukları belirtilmekte. Auto Union’un Bavarya’nın Flossenbuerg temerküz kampı yakınındaki tesiste çalıştırdığı -4.500’ü ölen -18 bin işçinin zoraki işçi olarak kullanılmalarının sorumluluğunu kabul ettiği söyleniyor.
Tarihçiler Auto Union’un 1932 ile 1945 yılları arasında müdürlüğünü yapan Richard Bruhn’a özel bir vurgu yapmakta. Nazi Partisinin bir üyesi olan Bruhn, ‘Wehrwirtschaftsfuehrer’ sıfatı ile tanınıyor, bu sıfat ona savaş gereçleri üretiminden sorumlu, yarı askeri bir statü sağlıyordu. İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngilizler tarafından tutuklanan Richard Bruhn, serbest bırakılmasının ve Auto Union’un Batı Almanya’da kurulmasının ardından yeniden kuruluşun başına getirildi. Bu araştırma, Audi’nin Nazi geçmişine ilişkin şeffaf olma çabası sonucunda gerçekleştirildi. Auto Union’un hisselerinin büyük kısmı 1966’dan beri Volkswagen Group’a ait. Volkswagen 1990’larda Nazi geçmişi hakkında yaptırdığı bir araştırma sonucunda, zorla çalıştırılan işçilerin haklarını korumak üzere kurulmuş bir vakfa tazminat ödemekte.