Engelleri birlikte aştığımız sıra dışı bir pazar…

Generation Next, doğuştan görme engelli Türk Ressam Eşref Armağan’ı İstanbul Modern’de ağırladı

Mois GABAY Toplum
11 Haziran 2014 Çarşamba

1 Haziran Pazar sabahı Generation Next grubu 55 gencin katılımı ile sıra dışı bir deneyim yaşadı. Özel hazırlanan brunch sonrasında İstanbul Modern salonunda doğuştan görme engelli Türk ressam Eşref Armağan hayat hikâyesini, deneyimlerini ve dünyada tek olma özelliği taşıyan ‘üç kaçışlı perspektif çizebilme’ yeteneğini katılımcılarla paylaştı. Doğuştan görme engelli olup yaptığı resimlerle tüm dünyayı kendine hayran bırakmış Eşref Armağan bir saat süren söyleşi için özel olarak Ankara’dan geldi. Gerek esprili üslubu gerekse de dinledikçe insana her şeye rağmen umut veren hikâyesi ile Eşref Armağan bir yandan katılımcılara keyifli anlar yaşatırken, sunum esnasında görmeden çizdiği resimlerle salonda bulunan herkeste de şaşkınlık yarattı. Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Kennedy’nin ‘dünyada örneği olmayan istisnai bir yetenek’ olarak tanımladığı Armağan, Discovery Channel tarafından çekilen ‘The Real Superhumans’ isimli ödüllü belgesele de konu olmuş, Discovery Channel’in gözetiminde ‘Üç kaçışlı perspektifi çizen görme engelli tek ressam’ olarak tarihe geçmişti..

Eşref Armağan resim çizerken parmak duyusunu görme duyusu gibi kullanabilme yeteneği ile engellerin aşılmak için olduğunu da katılımcılara ispat etmiş oldu. Armağan bir yandan doğuştan görme engelli olmanın duygusunu soru-cevaplar eşliğinde tüm açıklığı ile paylaşırken, başından geçen komik olayları anlattığı dakikalarda da herkesi gülümsetti. Armağan şu anda eğer bir tedavi ile gözlerinin açılması durumunda bunun travmatik bir etki yaratacağını düşünerek, görmeden çizdikleri ile yarattığı dünyada mutlu olduğunu da konuşmasına ekledi. Armağan, Türkiye’de yaklaşık 12 milyon engellinin yaşadığı zorlukları da yurdum insanından somut örneklerle anlatarak bir kez daha duyarlılık konusunda katılımcıları aydınlattı. Evli ve bir çocuk babası olan Armağan farklı ülkelere yaptığı seyahatler ile de hikâyesini dünyada da paylaşma fırsatı bulmuştu. Çocukluktan beri babasının desteğini her daim arkasında hissetmiş Armağan, bu tip durumlarda aile desteğinin önemini de katılımcılara vurguladı. Oldukça keyifli ve dopdolu geçen söyleşi sonrası katılımcılardan bazıları Eşref Armağan’a kartpostallarını imzalatırken, kalan zamanda da İstanbul Modern’in birbirinden ilginç sergilerini gezme fırsatı buldular.

 

Generation Next Neleri başardı ?

Türk Musevi Cemaati bünyesinde 18-35 yaş arası gençlere kendilerinin aktif katılımcı olmasını sağlayan ve fırsat eşitliği tanıyan bir eğitim programı sunabildik.

Daha evvel denenmemiş özgün faaliyetler ve eğitimler ile cemaat gençlerine düzenlenen etkinliklerin çıtasını daha da yükseğe taşıma hedefimizi gerçekleştirdik.

Tamamıyla genç fikirlerden ortaya çıkan cemaat yararına projeleri yurtdışı platformlarda paylaştık. Programda olan projelerimizi gerçekleştirdik. Cemaatimizin tanıtımına katkıda bulunduk.

Her faaliyetimizde farklı çevrelerden yepyeni yüzleri aramıza almanın mutluluğunu yaşadık. Tüm faaliyetlerimizi beklediğimiz kişi sayısının üstünde katılımla gerçekleştirdik. 

Gençlerimizin aidiyetlerini kuvvetlendirirken yaşadıkları toplumda ve iş hayatlarında farkındalık yaratabilecekleri sertifika programları gerçekleştirdik.

Büyüyerek gelişen, her faaliyette bayrağın yeni arkadaşlara devredildiği bir platform olmayı başardık.   

 

Generation Next Neleri başaramadı ?

Halen üniversitede okumakta olan ve birçok farklı alanda gelişen gençlerimize ulaşmada daha çok yolumuz olduğunun farkındayız.

Yurtdışında birçok cemaatin ve kurumun tanıdığı bu projenin kendi cemaat kurumlarımız arasında yeterince bilinip, sahiplenilemediğini düşünüyoruz.

Her faaliyetimizde farklı kurum ve derneklerle ortak çalışmalar yapma hevesindeyken yeterince işbirliği sağlanamadığını ve kimi projelerde çakıştığımızı hissediyoruz.

Gençliğe seslenen tüm kurumlardan destek ve işbirliği için daha çok iletişim içinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz.