Yahudi kampları Barış Bahçeleri ile hatırlanacak

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Kıbrıs’ta binlerce Yahudi’nin alıkonulduğu kampların anısına barış bahçesi açılıyor

Dünya
9 Temmuz 2014 Çarşamba

Güney Kıbrıs’ın doğusunda bulunan Larnaka bölgesindeki Xylotymbou’da önümüzdeki ay, II. Dünya Savaşı sonrası Kıbrıs’ta İngiltere himayesinde kurulmuş ve binlerce Yahudi’nin alıkonduğu kampları anma amacıyla bir barış bahçesi açılacak. Bahçenin açılışını Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Nicos  Anastasiades yapacak.

2014 yılı bu kampların dikenli tellerle örülü kapılarını kapatmalarının altmış beşinci yılı olduğundan ayrı bir önem taşıyor.

Filistin topraklarına göç eden veya göç etmeye teşebbüs edenleri yasadışı hareket etmeleri sebebiyle gözaltına alma amacıyla kurulan kamplar, İngiltere hükümeti tarafından idare ediliyordu.

Yaklaşık elli bir bin Yahudi’nin 1946 yılı Ağustos ayı ile 1949 yılı Ocak ayı arasında zorla alıkonduğu kamplar günümüzde Dhekelia ve Famagusta diye anılan bölgelerde bulunuyorlardı. Zamanın İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Bevin, Filistin topraklarına göç edilmesi için koydukları kota rakamının üzerine çıkan ve izin verilen kişi sayısından fazla olan Yahudileri sınır dışı etme politikasını uygulamaya koymuştu. Yasadışı göçmenler bölgeye girebilmek için her türlü yolu denerken çoğu zaman aşırı kalabalık ve sağlıksız koşullarda yolculukları göze alıyorlardı.

En yoğun olduğu zamanda Güney Kıbrıs’ta dokuz adet kamp bulunuyordu. Leon Uris’in ‘Exodus’ adlı romanından aynı isimle sinemaya uyarlanan film Yahudilerin bu kamplardan birine girişiyle başlıyordu.