İsrail ile Hamas arasında yaklaşık bir aydır süren savaşa Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucu salı sabahı 72 saatliğine ara verildi. BM Mısır’ı ateşkesin sağlanması konusunda desteğinden dolayı överken ateşkesin başlayacağı son ana kadar Gazze’den İsrail’e hava saldırıları devam etti
İsrail ile Hamas arasında 8 Temmuz’da başlayan ve yaklaşık bir aydır aralıksız süren savaşa Mısır’ın arabuluculuğuyla gerçekleşen görüşmeler sonucu üç günlüğüne ara verildi. Sabah 8.00’de başlayan ateşkesin ilanına kadar Gazze’den İsrail’e hava saldırıları devam etti. Hamas saldırıları üstelenirken atılan roketlerden altısı Demir Kubbe füze savunma sistemi tarafından imha edildi.
Her iki tarafın da kabul etmesiyle başlayan ve 72 saat sürecek ateşkesin öncesinde Ben Gurion Havaalanı bir saat süreyle kapatıldı. İsrail ordusundan üst düzey bir yetkili ordunun Gazze’den tamamıyla çekilmeye başladığını ancak göreve çağrılan yedek askerlerin henüz geri gönderilmediklerini ve Hamas’ın ateşkesi bozma olasılığına karşı hazırlıklı olduklarını açıkladı.
İsrail Ordusu Sözcüsü Peter Lerner, “Askerlerimiz Gazze’nin dışında savunma pozisyonunda kalacak şekilde konuşlandırılacak ve Hamas’tan gelecek herhangi bir harekete karşı hazır durumda olacak,” dedi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Salı sabahı yayınladığı mesajında taraflardan anlaşmaya uymalarını istedi. Her iki tarafı da Kahire’de yapılacak uzun vadeli ateşkes görüşmelerine katılmaya çağıran Ki-Moon kalıcı ateşkesin bir an önce sağlanması çağrısında bulundu.
İsrailli üst düzey bir yetkili Hamas’ın daha önce yaptığı gibi her an ateşkesi bozmasına karşı hazırlıklı olduklarını ve bu nedenle İsrail halkını ihtiyatlı olmaya devam etmeleri konusunda uyardıklarını belirtti. Yetkili, ateşkesin sürmesi halinde İsrail Ordusu’nun Gazze sınırları içinde kalması için herhangi bir sebebin olmadığını da sözlerine ekledi. Yetkili ayrıca ateşkes kararının koşulsuz olduğunu ve İsrail’in Gazze’deki tüm tünelleri yok ettikten sonra geldiğini vurguladı.
Kahire’deki Filistinli heyetin başkanı ve El Fetih’in üst düzey yetkililerinden olan Azzam al-Ahmed pazartesi günü yaptığı açıklamada aralarında toplantıya Katar’dan katılan Hamas ve İslami Cihad Örgütü’nden de temsilcilerin de bulunduğu Filistin heyetinin 72 saatlik ‘insani ateşkes’ yapmayı kabul ettiğini onaylamıştı.
Mısırlı arabulucularla Kahire’de ilk resmi toplantılarını gerçekleştiren Filistinli grupların İsrail ile kalıcı bir ateşkes sağlanabilmesi için görüşmelere devam etmesi bekleniyor.
Pazar akşamı geç saatlerde taleplerini Mısır heyetine ileten Filistinli delegeler İsrail’in Gazze’den çekilmesini ve özellikle sivillerin bulunduğu bölgelere yaptığı saldırılara son vermesini, Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını, sınır kapılarının yeniden açılmasını ve Gazze’nin yeniden kurulması için BM’nin yardım etmesini istemişti.
Filistinliler ayrıca Batı Şeria ile Gazze arasındaki geçişlerin serbest olmasını, balık avı sahasının 12 mile çıkartılmasını, Gazze’nin güneyinde bulunan havaalanının yeniden açılmasını ve İsrail’in oluşturduğu tampon bölgenin kaldırılmasını talep etmişti.
İsrailli yetkililer ise yapılan talepleri ‘gerçekçi olmaktan tamamen uzak’ olmaları nedeniyle geri çevirmişti.
GAZZE’DEKİ BM’YE AİT OKUL VURULDU
Gazze’nin güneyinde bulunan Refah kasabasındaki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü’ne (UNRWA) ait yaklaşık üç bin kişinin sığınak olarak kullandığı bir okula yapılan bir saldırı sonucu en az on sivil hayatını kaybetti. 30’dan fazla kişi de yaralandı. BM yetkilileri, AFP haber ajansına yaptıkları açıklamada saldırı sırasında Gazzelilerin yemek sırasında olduklarını ve İsrail’in son on gün içinde üçüncü kez BM’ye ait bir okulu vurduğuna dikkat çekti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon saldırıyı suç olarak niteleyerek kınadı ve sorumluların cezalandırılmasını istedi. ABD yönetimi de saldırıyı ‘utanç verici’ olarak niteleyerek dehşete düştüklerini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, UNRWA okulundaki utanç verici bombalamadan dehşete düşmüştür. Son dönemdeki diğer UNRWA okullarının bombalanmasının yanı sıra bu olayın da süratli bir biçimde soruşturulması çağrısında bulunuyoruz,” ifadelerine yer verdi.
Geçtiğimiz hafta BM’ye ait Cibaliye Mülteci Kampı’nda bulunan ve sığınak olarak kullanılan bir okula yapılan saldırı sonucu 16 Filistinli ölmüş ve Ki-Moon olayı ‘kabul edilemez’ sözleriyle kınamıştı.
“HEDEFİMİZ TÜNELLERİ YOK ETMEK”
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir aydır süregelen Koruyucu Hat Operasyonu ile ilgili pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail Ordusu’nun asıl hedefinin Gazze’de terör amaçlı kullanılan tünelleri yok etmek olduğunu belirterek, “Gazze’deki tüneller yok edilmeden ve uzun vadede İsrail halkı huzura ve sükunete ermeden operasyon son bulmayacak,” ifadelerini kullandı.
Aynı gün İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon ve diğer askeri üst düzey yetkililerle de bir araya gelen Netanyahu, “Kesinlikle sivil halka zarar vermek gibi bir niyetimiz yok. Bunu yapan ve insani yardımların halka ulaşmasını engelleyenin Hamas olduğu ortada,” diye konuştu. İsrail ordusu pazartesi sabahı yedi saatlik ‘insani ateşkes’ ilan etmiş ve uygulanan ateşkes süresince saldırılar önemli oranda azalmıştı.
Hamas lideri Halid Meşal de pazar günü CNN’e verdiği röportajda İsrail’in Gazze topraklarına girip tünelleri yok ederek barışa engel olduğunu savundu. Meşal, “Anlaşma anlaşmadır ancak İsrail güvenlik güçlerinin Gazze topraklarına girmesi ve tünelleri yok etmesi gerginliği arttırıyor. Filistin halkı olarak kendimizi savunmaya ve topraklarımızı istila eden İsrail’e karşı direnmeye sonuna kadar hakkımız var. Bunu da yapmaya devam edeceğiz,” diye konuştu.
Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra aralıksız devam eden saldırılar sonucu ölen Filistinli sayısının bin 900’e, yaralıların ise 9 bin 320’ye ulaştığını açıkladı. İsrail ise Gazze’ye yönelik saldırılarda üç sivil ve 64 İsrail askerinin öldüğünü, yaklaşık 530 kişini de yaralandığını duyurdu.
KAYIP ASKER ÖLDÜ
İsrail Ordusu, Gazze’de cuma günü kaçırıldığını iddia ettiği 23 yaşındaki askeri Hadar Godin’in çatışmalar sırasında öldüğünü açıkladı. İsrail, Godin’in kaçırıldığını iddia ederek kapsamlı bir askeri operasyon başlatmıştı. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise Godin’e ilişkin bilgileri olmadığını duyurmuş ve İsrail’in kaçırılma olayını gerekçe göstererek ateşkesi ihlal ettiğini savunmuştu.