Bir umut daha

Mısır’ın arabuluculuğunda haftasonu boyunca devam eden görüşmeler neticesinde Hamas ve İsrail yeniden üç günlük ateşkes sürecine girdi. İsrail heyetinin pazartesi günü Kahire’ye gitmesiyle başlayan müzakerelerden kalıcı bir ateşkesin çıkması bekleniyor

Dünya
13 Ağustos 2014 Çarşamba

Mısır’da haftasonu boyunca sürdürülen görüşmeler sonucunda İsrail hükümeti ve Filistinli grupların, pazar gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 72 saatlik yeni bir ateşkes konusunda anlaşmasının ardından İsrail heyeti pazartesi sabahı müzakerelere devam etmek üzere Kahire’ye gitti.

İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev CNN’e yaptığı açıklamada, “Hamas saldırılarını kestiği sürece müzakereler devam edebilir. İnanıyorum ki eğer Filistinliler şiddeti durdurur, İsrail halkını hedef almaya son verirlerse her şey mümkün olabilir. Bizim için ilerleyebilmenin anahtarı silahsızlanma ve şiddetin durması,” dedi.

Ateşkesin ilanına dakikalar kala İsrail’e roket atmaya devam eden Hamas ise Mısır’da anlaşmaya varılmaması halinde yeniden masaya oturmayacaklarını açıkladı. Hamas’ın Kahire’deki Müzakerecisi İzzet el Reşik, “İsrail ile 72 saatlik sürecin sonunda bir anlaşmaya varamazsak ateşkese son vereceğiz ve bir daha da başka ateşkes olmayacak,” dedi. Reşik, Filistinli grupların Gazze’ye yapılan ablukanın kaldırılması ve İsrail’in elindeki Filistinlileri serbest bırakması  taleplerinden vazgeçmediğini de sözlerine ekledi.

Hamas lideri Halid Meşal de ateşkesle ilgili olarak, “Bu Gazze’ye insani yardım göndermek için uyguladığımız bir taktik. Kalıcı bir ateşkesin sağlanabilmesi için Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması, balıkçılık için ayrılan bölgenin genişletilmesi, havaalanının açılması gerekiyor. Seyahat etmek, okula gitmek ya da tatile çıkmak Filistinlilerin de hakkı,” diye konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Badr Abdel Atty tarafları uyararak üç günlük ateşkes süresinin, kalıcı ve kapsamlı bir anlaşma sağlanabilmesi için gerekli müzakerelerin yapılmasına olanak tanıyabileceğine dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da ateşkesin yeniden ilan edilmesinden memnuniyet duyduğunu ve kalıcı ateşkesin sağlanacağına dair güçlü bir umudu olduğunu belirterek, “Her iki taraf da yeniden şiddetin yaşanmasına ve sivil halkların daha fazla acı çekmesine izin vermeden kalıcı anlaşmanın sağlanması için elinden geleni yapmalı,” dedi.

Geçtiğimiz hafta İsrail ve Hamas, 72 saatlik ateşkes konusunda uzlaşmış ancak üç günün sonunda Hamas anlaşmayı uzatmayı kabul etmeyerek hava saldırılarına yeniden başlamıştı. Bunun üzerine İsrailli yetkililer pazar günü Kahire’den ayrılmışlar, İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon da Gazze’den yapılan saldırıların son bulmaması haline müzakere masasına dönmeyeceklerini vurgulamıştı.

BM, İsrail’in 8 Temmuz’dan bu yana Gazze’ye düzenlediği Koruyu Hat Operasyonu’nda yüzde 72’si sivil olmak üzere yaklaşık iki bin Filistinlinin öldüğünü, binlerce kişinin yaralandığını ve yüz binlerce kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. İsrailli yetkililer de saldırılar sırasında üçü sivil, 64’ü asker olmak üzere toplam 67 İsraillinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

YARALI GAZZELİLER TÜRKİYE’DE

Saldırılar sırasında ağır yaralanan dört Gazzeli tedavi edilmek üzere pazartesi günü Türkiye’ye getirildi. Filistin Yönetimi’nin yardımıyla İsrail’e transfer edilen ve Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçaklarla Ankara’ya getirilen yaralıları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu karşıladı. Bu hareket geçtiğimiz hafta binlerce Gazzeliyi tahliye etme sözü veren Türkiye’nin ilk adımı olarak değerlendiriliyor. Türkiye geçtiğimiz hafta Gazze’ye insani yardım taşıma amacıyla bir hava koridoru sağlanması yolunda da girişimlerde bulunmuştu.

Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Osama Al-Najar 60 yaralının daha Türkiye’ye gönderilebileceğini belirtti. Davutoğlu ise ilk etapta 200 yaralıyı getirmeyi planladıklarını, İsrail ile Mısır arasındaki görüşmelerin devam etmesi halinde bölgeye daha fazla uçuş düzenleyebileceklerini kaydetti.

Başbakan Tayyip Erdoğan da pazar akşamı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından yaptığı konuşmasında hava koridorunun en kısa zamanda açılacağını dile getirdi.

İHH YENİ GEMİ GÖNDERİYOR

Öte yandan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) dört yıl aradan sonra, Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması ve insani yardım malzemelerinin gönderilmesi için yeniden bir gemi yollayacaklarını açıkladı. 2010 yılında İHH’nın Gazze’ye gönderdiği Mavi Marmara gemisine İsrailli askerlerin yaptığı baskın sonucu on kişi hayatını kaybetmiş ve bu olayın ardından Türkiye ile İsrail’in arasındaki diplomatik ilişkiler durma noktasına gelmişti.

 İHH e-posta yoluyla yaptığı açıklamada Filistin yanlısı 12 ülkenin temsilcileriyle haftasonunda İstanbul’da bir araya gelerek İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukaya karşı yeni bir destek konvoyu gönderme kararı aldıklarını ve konuyla ilgili detaylı bilgi vermek için basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.