Okur mektubu: MEĞER HERKES TANRI’NIN ASKERİYMİŞ

Ehli Kitap olan üç din… Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar… Bu kadar aynılık, bu kadar ayrılık… Tuhaf doğrusu. Çünkü ‘İbrahim Çizgisi’nin üzerinde üç din var: Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam.

Dünya
13 Ağustos 2014 Çarşamba

Ömer Faruk Reca


Ehli Kitap olan üç din… Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar… Bu kadar aynılık, bu kadar ayrılık… Tuhaf doğrusu. Çünkü ‘İbrahim Çizgisi’nin üzerinde üç din var: Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam.


Budistlerle, Hindularla, Ateistlerle bu üç din mensuplarının sosyal, siyasal veya inanç noktasında çatıştığı görülmez; ama Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında -ki aynı Allah’a ibadet ediyorlar- sürekli bir husumet vardır. Ya din yanılıyor, ya da bu insanlar… Ya din hakiki değil ya da bu insanlar.

Allah bu üç din mensuplarına da tek cümle söyleyecek olsa şöyle derdi sanırım: Hepiniz Beni Yanlış Anladınız!

Allah’ın dinini temsile ve pazarlamaya gelince celalleşen, sertleşen insan (Müslüman, Yahudi veya Hıristiyan); kendi malını satacağı zaman öyle nezaketli oluyor ki… Allah’ın, bu insanların gözünde ellerindeki malı kadar değeri yok mu?

‘Tanrı’nın seçilmiş kulu’ ya da ‘Tanrının seçilmiş toplulukları’ anlayışı -ki buna ümmet de deniliyor- ardından ‘mutlak güç’ psikolojisini doğuruyor.

Fransızlar kendilerine “Gesta dei par François” der; yani, “Fransızlar yeryüzünde Allah’ın koludur.” Bu cümle aynıyla Haçlı Seferleri sırasında bir nara gibi geçilen bölgelerde sıkça kullanıldı.

İŞID terör örgütü yaptığı katliamları Kur’an ve Allah adına yaptıklarını haykırıyor ve “Biz Allah adına savaşıyoruz” diyorlardı.

Amerikan yerlilerini katleden, soyunu tüketen İspanyolların unvanı ‘Çok Katolik’ti.

On binlerce insanı kıyımdan geçiren, dünyayı adeta yaşayanlar evi değil de ölüler evine çeviren Rusya’nın adı kendilerince ‘Kutsal Rusya’dır.

Irak’ın eski diktatörü Saddam İran’a saldırdığında “Biz Muhammed’in askerleriyiz,” diyordu; İran’ın dini lideri Humeyni ise İran-Irak savaşında “Biz Allah’ın askerleriyiz,” diyordu.

Ya Hitler! Her şeyi Allah adına yapmış(!), “Got mit uns” Hitler’in ve Bismark’ın kullandığı cümleydi. “Allah bizimledir” anlamındadır. Hitlerciler özellikle Auscwitz toplama kamplarında “Allah bizimledir” diyerek on binlerce masum insanı acımasızca katletmişlerdi.

Amerika’nın din baronları ve din lordları Amerikan askerlerini Vietnam’a gönderirken zavallı genç askerlere şöyle diyorlardı: “Siz İsa’nın askerlerisiniz!”

ABD Başkanı Bush yine askerleri Irak’a gönderirken, “Siz orada Allah adına savaşacaksınız,” diyordu. Oysa Irak’ta Allah adına o kadar çok topluluk ve mezhep vardı ki, sonradan Amerikan askerleri, “Sayın Başkan’ım, Irak’ta Allah adına savaşan sadece biz değilmişiz,” diyeceklerdi.

Bitmedi… Dünyanın en vahşi ırkçılığının yapıldığı Güney Afrika Devleti’nin Başbakanı Vervoerd, “Biz bir ırk ayrımı ülkesiyiz” demişti. Ve aynı Başbakan 1972’de şöyle demişti: “Unutmayalım ki bir görevi yüklenmiş olan bizler Allah’ın halkıyız!

Koskocaman adam… Eğitim, öğretim görmüş. Hem ırkçılık yaptıklarını söylüyor, hem de Allah’ın halkı olduklarını… Bu adam sanırım Allah’a iftirada bulunuyor… Allah ırkçı mıydı!!?

Ariel Şaron da gencecik askerlere dönerek, “Siz Allah’ın askerlerisiniz” demişti. Müslüman intihar komandoları da, kalabalık halkın arasına bomba yüklü kamyonları salarken veya üzerindeki bombaları insanların arasında patlatırken “Biz Hizbullah’ız,” yani “Allah’ın askeriyiz” diyorlardı, İslam bunu reddetmesine rağmen… Yahudilik ve Hıristiyanlık bunu reddetmesine rağmen.

Haçlılar, kudurmuş kara boğalar gibi insanları katlederken “Bizler Allah’ın askerleriyiz” diyorlardı.

Şu günlerde ise İsrail-Gazze çatışmaları gündeme damgasını vurdu. Elbette ki masum halkların kim tarafından olursa olsun katledilmesi kabul edilir bir şey değil. Ancak, El Fetih ve Hamas’ın da şiddet noktasında değerlendirmeye alınması gerekir? Yıllar önce Hamas ve El Fetih’in çatışmalarında birbirlerinin bebeklerini, çocuklarını, kadınlarını nasıl katlettiklerini hatırlıyorum da, şimdi “Allah adına savaşıyoruz” sloganları da hiç inandırıcı değil… Ne diyeceğimi bilemiyorum! Allah zulme uğrayanların yanında olsun.