Cemaat Vakıfları Çanakkale’yi ziyaret etti

Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas 5 Ağustos Salı günü Çanakkale’de bulunan tarihi Çanakkale Mekor Hayim Sinagogu’nu ve eski Ermeni Kilisesi’ni ziyaret etti

Toplum
13 Ağustos 2014 Çarşamba

Vingas, Çanakkale Mekor Hayim Sinagogu Vakıf Başkanı Sami Kumru’nun yardımlarıyla sinagogu, oradaki görevli Pınar Dilmen eşliğinde gezdi. Kentin, tek sinagogu olarak kalan Mekor Hayim Sinagogu’nda 1975 sonrası bölgedeki Yahudi nüfusu azlığı nedeniyle düzenli ibadet yapılamıyor. 2003 yılında düzenleme ve yenileme çalışmalarına başlandı ve 2005 yılında yeniden ibadete açıldı. Tarihi sinagogun içi olduğu kadar dışı ve bahçesinin de korunmakta olduğunu gören Vingas, 1940-50’li yıllarda 300-350 haneye sahip olduğu düşünülen bölgedeki Yahudi Cemaati’nin bugün 2-3 kişiye düştüğünü öğrendi.

Aynı çevrede bulunan Sabetay Kohen’in dükkânındaki poğaçalarını tattıktan sonra Laki Vingas, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’ne tahsis edilerek bugün üniversiteye bağlı Kültür Sanat Evi olarak faaliyet gösteren tarihi eski Ermeni (Surp Kevork) Kilisesi’ni de ziyaret etti.